Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Müller Cecília elárulta, mikorra várják a halálozások számának emelkedését

Addig is ügyeljünk az ujjbegyekre, az ujjközökre és a hüvelykujjra, ami mindig kimarad.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. Fotó: MTI/kormany.hu

Szeptember 21-e óta 263 rendőri intézkedés indult a járványügyi intézkedések megszegése miatt, 221 személyt figyelmeztettek, 23 személy helyszíni bírságot kapott, 19 fő ellen szabálysértési feljelentést tettek – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Kiderült az is, hogy a Szuperkupa-döntőre 14 032 szurkoló érkezett, a beléptető kapukhoz négy járványügyi sátrat telepítettek ki, a testhőméréseket hőkamerakapuval végeztek el, ez 16 főnél jelzett hőemelkedést, de 15 perc múlva, mikor újramérték az érintetteket, már minden rendben volt.

Müller: felszálló ágban vagyunk

„A második hullám felfelé szálló ágában vagyunk, a napi pozitivitások számai körülbelül egy hete megközelíti az ezer főt”

– vette át a szót Müller Cecília. Elmondta, 927 fővel nőtt péntekre az igazolt fertőzöttek száma, 9-en meghaltak, a legfiatalabb elhunyt 57, a legidősebb 90 éves volt, több elhunyt küzdött daganatos betegséggel. Ügyelnünk kell az alapvető higiéniai szabályok betartására, az újonnan felfedezett fertőzöttek jellemzően a fiatal korosztályból tevődnek ki, de a súlyos lefolyású betegség most is az idős korosztályt érinti – mondta.

Müller beszélt arról is, hogy a mai napig 668 553 PCR-teszt készült el, minden gyanús esetben el kell végezni a tesztet, illetve minden olyan esetben, ahol a járványügyi hatóság járványügyi érdekből előírja. Az eljárásrend szerint szólni kell a háziorvosnak, aki értesíti a mentőszolgálat mintavevő egységeit, akik házhoz mennek, és leveszik a mintát.

Kórházban 577 főt ápolnak, az itt kezeltek száma is nő, jelenleg 30 fő van lélegeztetőgépen van, 16 ezer felett van az aktív fertőzöttek száma. 29 kórházat jelöltek ki – Budapesten 10 ilyen van – a COVID-os betegek ellátására.

20-30 másodpercig kell dörzsölni

Az országos tisztifőorvos arról is szólt, hogy nagyon sok hamis fertőtlenítőszer jelenik meg, figyeljünk arra, hogy olyat veszünk, ami engedélyszámmal rendelkezik. Felhívta a figyelmet a helyes kézmosás fontosságára, hogy meglegyen a 20-30 másodperc, amíg bedörzsöljük a kezünket,

ügyeljünk az ujjbegyekre, az ujjközökre és a hüvelykujjra, ami mindig kimarad!

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos kifejtette: ha egy gyermek koronavírusos lesz, és otthon karanténba kerül, az őt körülvevő osztálytársak kontaktszemélynek minősülnek, és az ő szülei, családtagjai is, akikkel egy háztartásban él. Ha a gyerek azért kerül haza, mert ő nem fertőzött, hanem az osztálytársa az, akkor az otthonában ki kell várni a 10 nap lappangási időt. Ebben az esetben az ő szülei nem minősülnek szoros kontaknak.

Rákérdeztek Müller Cecíliánál arra is, amiről a Népszava cikkezett, miszerint igaz-e, hogy az ITM előrejelzése szerint október elejére várható a vírus okozta halálozások megugrása. A tisztifőorvos ennek kapcsán kifejtette, vannak különböző számítások, járványügyi alapvetések, melyek egyértelműen azt mutatják, hogy a fertőzöttek számának növekedésével nő a halálesetek száma is.

4-5 hét múlva Valóban emelkedhet a halálozások száma, még nagyobb a felelősségünk, mint valaha is volt, ezt szeretnénk megakadályozni

– fogalmazott a tisztifőorvos.

Kapcsolódó friss hírek

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül