90 km/órás széllel, jégesővel érkezik a pénteki hidegfront

Nagyot zuhan a hőmérséklet, az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani.

90 km/órás széllel, jégesővel érkezik a pénteki hidegfront

Egy hullámzó hidegfront éri el térségünket pénteken északnyugat felől, a déli, kora délutáni óráktól kezdve előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd késő délután, este a középső országrészben, éjszaka pedig már keletebbre is többfelé számítani lehet zivatarok kialakulására.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, főként a Dunántúl déli és középső részein alakulhatnak ki hevesebb zivatarok.

A zivatarokat felhőszakadás, 70-90 km/órás viharos széllökések és akár jégeső is kísérheti.

Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani, a felhőszakadások mellett péntek éjfélig a Dunántúl északi megyéiben is eső, zápor formájában 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség gyűlhet össze.

A meteorológiai szolgálat a zivatarok miatt első és másodfokú figyelmeztetést adott ki az alábbi megyékre:

zivatar-figyelmeztetes-pentek

Forrás: met.hu

De a várható felhőszakadások miatt is sárgul több megye:

felhoszakadas-figyelmeztetes-pentek

Forrás: met.hu

Pénteken még 25-30 fok közötti hőmérséklet-maximumokra van kilátás, az Északi-Középhegységben ennél hűvösebb lehet.

Szombaton eleinte erősen felhős vagy borult idő lesz, majd napközben a Dunántúlon már elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az éjszaka folyamán sokfelé várható kiadós eső, keleten helyenként még zivatar is, napközben azonban a csapadékzóna fokozatosan az északkeleti, keleti megyék fölé helyeződik, így reggelre a Dunántúlon és a középső megyékben fokozatosan megszűnik az eső.

Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, a Dunántúlon olykor viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 19 fok között alakul, az északnyugati megyékben lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a melegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 14 és 18 fok között valószínű, de a Tiszántúlon reggel, délelőtt még 19, 22 fok is lehet.

Vasárnap közepesen és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak. Hajnalban a szélcsendes nyugati, délnyugati tájakon pára, foltokban köd képződhet. Az északkeleti megyékben is egyre kevesebb helyen várható eső, másutt – nagyobb eséllyel délnyugaton – helyenként kisebb záporok alakulhatnak ki. A nyugatias szél megerősödik, a Zemplén térségében viharos erejű széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között valószínű, nyugaton lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.

Kapcsolódó hírek