Letartóztatták a budapesti iskolai portást, aki éveken keresztül erőszakolhatott kislányokat

Többek között öt esetben 12 évnél fiatalabbak sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal vádolják.

Letartóztatták a budapesti iskolai portást, aki éveken keresztül erőszakolhatott kislányokat
Fotó: Flickr/ignat.gorazd

Elrendelték a letartóztatását annak a férfinak, akit iskolai szexuális erőszakkal vádol az ügyészség – közölte előző napi döntését a Fővárosi Törvényszék szerdán.

Emlékeztettek, a vád szerint a férfi portásként és kertész-karbantartóként dolgozott egy budapesti általános iskolában, ahol futballedzéseket és szakkört is tartott a tanulóknak, valamint táborozásokra is elkísérte őket.

A férfi az intézményben csaknem 4 éven keresztül követett el szexuális cselekményeket több kiskorú diáklánnyal.

Az ügyészség a vádlottat

  • 5 esetben tizenkettedik életévét be nem töltött kiskorú sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal,
  • 4 esetben kiskorú veszélyeztetésével,
  • valamint folytatólagosan elkövetett szeméremsértés bűntettével vádolja.

A férfi június 25. óta bűnügyi felügyelet alatt állt, nyomkövetőt kapott, de a bíróság most úgy határozott, hogy fennáll a bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye, ezért inkább a férfi letartóztatásáról döntött.

A bíróság megítélése szerint a vádlottat olyan súlyos bűncselekményekkel vádolják, amelyek éveken keresztül, kitartó szándékkal követett el. Ugyan már nem dolgozik olyan munkakörben, ami lehetőséget biztosítana számára a hasonló visszaélésekre,

az elmeorvosszakértői vélemény megállapításai alapján is valószínűsíthető, hogy más környezetben is hasonló bűncselekményeket követne el, vagyis fennáll a bűnismétlés veszélye.

A bíróság szerint a vádlott a felügyeletére bízott gyermekekkel bizalmi kapcsolatot alakított ki, manipulatív személyisége és a terhére rótt bűncselekmények leplezése érdekében tett eddigi erőfeszítései a bizonyítás megnehezítésének szándékára utalnak. Azt is írták: figyelembe kellett venni annak a lehetőségét is, hogy ha az eljárás nem lesz befejezhető előkészítő ülésen, akkor tárgyalást kell tartani, így a vádlott tanúk befolyásolásával esetlegesen veszélyeztetné a bizonyítást.

Ezek is érdekelhetnek