Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel Dakkában 2020. szeptember 10-én.

Szijjártó: kölcsönösen előnyös megállapodás született Bangladessel

Állítólag Banglades jövendőbeli nukleáris mérnökeit és szakértőit Magyarországon fogják képezni.

Banglades a világ egyik legnépesebb országa, és az egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával is rendelkezik, „ez pedig megteremti az alapot arra, hogy egy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést hozzunk létre, amely magyar cégeknek megteremti a piacra lépés lehetőségét” a dél-ázsiai országban – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután csütörtökön Dakkában tárgyalt A. K. Abdul Momen bangladesi külügyminiszterrel.

A tárcavezető szerint az együttműködés azért is jelentős, mert egy új világgazdasági rend jön éppen létre, és a magyar vállalatok számára fontos, hogy egy ilyen nagy, körülbelül 170 milliós piacon is meg tudjanak jelenni, Bangladesnek pedig szüksége van a technológiai fejlesztésekre.

Szijjártó Péter szerint három fő területen történő együttműködésben állapodtak meg, köztük a nukleáris energia terén. Banglades most épít atomerőművet, mely 2024-25-től fog működni. Tekintettel arra, hogy Magyarország már körülbelül négy évtizede használ nukleáris energiát, a tervek szerint Banglades jövendőbeli nukleáris mérnökei és szakértői közül jónéhányat Magyarországon fognak képezni – mondta a tárcavezető.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel Dakkában 2020. szeptember 10-én. (MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Kapcsolódó hírek