Viharos véget ér a strandidő, itt a pontos menetrend

Esernyőt tartó férfi a jégesőben Budapest belvárosában 2020. június 14-én.
Esernyőt tartó férfi a jégesőben Budapest belvárosában 2020. június 14-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ha kiélveznéd még a strandot augusztus végén, szombaton mindenképp vedd vízpart felé az irányt: 31-34 fok, verőfényes napsütés várható, este viszont már a kertek alatt ólálkodik majd a hidegfront, mely kisöpri a forróságot.

Az Időkép előrejelzése azt írja, a front augusztus 22-én az esti órákban közelíti meg a nyugati határt, megnövekszik a felhőzet és záporok, zivatarok sodródhatnak be Ausztria felől.

Heves zivatarokra is számítani lehet, ezeket felhőszakadás, jégeső, és viharos széllökések is kísérhetik.

A front vasárnap egyre keletebbre helyeződik: reggelig főként a Dunántúlon kell elszórtan esőre, záporokra, zivatarokra készülni, délután a középső és keleti országrészben lehet szükség az esernyőre.

A zivatarokat felhőszakadás, viharos szél kísérheti, az erősebb cellák jégesőt is hozhatnak. A front hátoldalán fekvő Dunántúlon feltámad az északnyugati szél, a gomolyfelhős idő mellett csak néhol lehet egy-egy futó zápor. Errefelé lesz hűvösebb – bár megfagyni azért nem fogunk -, 26-29 fok körül alakulnak a maximumok, keleten még 29-32 fokot fog mutatni a hőmérő.

A prognózis szerint keddig jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a jövő hét második napján 25 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán picit melegebb lehet, aztán újfent lehűlés érkezik, jó eséllyel jelentős mennyiségű csapadékkal.

Kapcsolódó hírek