Április vége óta nem volt ilyen sok új fertőzés Németországban

Az esetek nagyjából 40 százaléka külföldön történt fertőzésre vezethető vissza.

Április vége óta nem volt ilyen sok új fertőzés Németországban
Fotó: Flickr/onnola

Csaknem négy hónapja, április vége óta nem volt ilyen magas a regisztrált koronavírus-fertőzések napi száma Németországban a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint az utóbbi 24 órában 1710 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ez a legmagasabb szám április 26. óta, amikor 1737 fertőzést regisztráltak.

Az RKI jelentésében kiemelte, hogy sok tartományban emelkedik a fertőzés gyakorisága, és a közigazgatás 401 alapegysége – járások, városok – közül már csak 15 van, amelyben az utóbbi hét napon nem találtak új fertőzöttet, holott júliusban még rendszerint 100 felett volt ez a szám. Ez a tendencia – a fertőzésgyakoriság növekedése és a vírus országos szétterjedése – „rendkívül nyugtalanító” – áll a jelentésben.

A teljes képhez viszont az is hozzátartozik, hogy minden korábbinál több koronavírus-tesztet végeznek el.

Az RKI kimutatása szerint az év 33. hetében, augusztus 10-étől 16-áig az intézet nyilvántartásában szereplő 181 laboratóriumban 875 524 tesztet végeztek el, ami csaknem 150 ezerrel meghaladja az előző csúcsot, a megelőző héten regisztrált 730 300-at. A pozitív leletek aránya pedig nem változott számottevően, a 33. héten 0,96 százalék, a 32. héten 0,99 százalék, a 31. héten pedig 0,97 százalék volt.

A járási és városi közegészségügyi hivatalok által újonnan jelentett 1710 esettel együtt a járvány kezdete óta 228 621 SARS-Cov-2-fertőzést regisztráltak Németországban.

Az RKI adatai szerint az utóbbi napokban regisztrált esetek nagyjából 40 százaléka vezethető vissza külföldön történt fertőzésre. További fontos tényező, hogy számos nagyobb belföldi összejövetelen, ünnepségen nem ügyelnek kellőképpen az óvintézkedések – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás – betartására.

Kapcsolódó hírek