Navracsics: a jobbközép szavazók elpártolhatnak a Fidesztől

Úgy látja, nem ő távolodott el a párttól, hanem a Fidesz tolódott tőle jobbra.

Navracsics: a jobbközép szavazók elpártolhatnak a Fidesztől
Fotó: Flickr/Patrick Mascart

A Fidesz jobbra tolódásáról beszélt a Népszavának adott interjújában a brüsszeli száműzetéséből nemrég hazatért Navracsics Tibor kormánybiztos.

A Fidesz „belső ellenzékéhez” sorolt politikus úgy látja, míg korábban a Fideszben sokáig arra kellett ügyelni, hogy a jobboldalon lévők ne forduljanak a párt ellen,

most már inkább az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől.

Navracsics szerint jeleznie kéne a párt immunrendszerének, hogy középen szavazókat veszít, ezért gesztusokat kell tenni. Ezek a gesztusok most hiányoznak.

Megjegyezte, nem ő távolodott el a Fidesz hatalmi centrumától, hanem a párt tolódott tőle jelentősen jobbra. Úgy véli, az 1998-2002, de még a 2010-2014-es Fidesz is inkább jobbközép pozícióban volt – nemcsak a párt, a szavazói is.

Navracsicsot a Népszava kérdezte arról is, hogy aggódik-e a magyar sajtó állapota miatt, de csak hárított:

„Hála a Jóistennek nem vagyok olyan pozícióban, hogy értékelnem kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot”

– maszatolt. Az Index-üggyel kapcsolatban azt mondta, az önlábon lövéstől a teljes kormányzati beavatkozásig terjed az értelmezések sora, de ő ebbe nem lát bele, semmilyen plusz tudása nincs.

Orbán – akivel elmondása szerint jóban van, és rendszeresen beszélnek – rendszerével szemben komoly kritikát ezúttal sem fogalmazott meg, Navracsics Tibor szerint a parlament működik, a jogállamiság alapvető szervei működnek, az igazságszolgáltatás független.

Kapcsolódó hírek