Bűnügy

Úgy összevertek egy DK-s képviselőjelöltet, hogy kórházba kellett vinni

Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Müller Cecíliát kiküldték Röszkére migránsozni, a föld alatt is megerősítik a határzárat

A nemzet leghigiénikusubb nagymamája megnézte, hogyan jön át a kerítésen a tífusz.

Müller Cecília országos tisztifőorvos (j2) és Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (k) a megnövekedett migrációs nyomásról tartott tájékoztató után Röszke közelében, a magyar-szerb határnál 2020. augusztus 6-án.
Müller Cecília országos tisztifőorvos (j2) és Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (k) a megnövekedett migrációs nyomásról tartott tájékoztató után Röszke közelében, a magyar-szerb határnál 2020. augusztus 6-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon – mesélte az országos rendőrfőkapitány-helyettes csütörtökön Röszkén, ahol a koronavírus-tájékoztatókról megismert Müller Cecília is fellépett.

Halmosi Zsolt azt mondta,

az Európai Unió egyetlen, jelentős migrációs nyomástól érintett külső határa a magyar-szerb határszakasz!

Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (b2) és Müller Cecília országos tisztifőorvos (j2) érkezik a megnövekedett migrációs nyomásról tartott tájékoztatóra Röszke közelében, a magyar-szerb határnál 2020. augusztus 6-án.

Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (b2) és Müller Cecília országos tisztifőorvos (j2) érkezik a megnövekedett migrációs nyomásról tartott tájékoztatóra Röszke közelében, a magyar-szerb határnál 2020. augusztus 6-án.Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az elmúlt hónapokban ugyanis az EU külső határain elfogott illegális migránsok fele a nyugat-balkáni útvonalon, a magyar-szerb határszakaszon próbálkozott. Úgy tudja, a térségben feltorlódtak a migránsok, Szerbiában mintegy 9 ezren, a töröktől a magyar határig pedig mintegy 60 ezren várnak arra, hogy az EU területére lépjenek.

A föld alatt is határzár lesz

Az országos rendőrfőkapitány-helyettes beszélt arról is: a magyar-szerb határon ebben az évben 16 alagutat vagy alagútkezdeményt találtak a járőrök. Ezért döntés született az ideiglenes biztonsági határzár külső vonalának megerősítéséről,

a kerítés alá olyan térhálót építenek be, amely megakadályozza, hogy egyszerű eszközökkel gyorsan alagutat áshassanak a határ alá.

Emellett drónokat és olyan technikai eszközöket használnak, melyekkel előre jelezhető, hogy nagyobb csoportok közelednek a határhoz.

Tífusz, májgyulladás, trópusi betegségek

A ki tudja honnan odacsődítette Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón arról magyarázott, hogy Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, de ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció.

A szakember emlékeztetett: a tranzitzónákban a menedékkérelmet benyújtók szűrővizsgálatokon estek át, de egészségügyi kockázatot hordoz, ha valaki ellenőrizetlenül, ismeretlen helyről érkezve lép Magyarországra.

Az illegális migránsok jellemzően olyan területekről érkeznek, amelyek közegészségügyi helyzete lényegesen rosszabb a magyarnál, több olyan betegséget hordozhatnak, amelyek Magyarországon soha vagy régen nem fordultak elő – riogatott az országos tisztifőorvos, példaként említve a tífuszt, a fertőző májgyulladás bizonyos formáit vagy a trópusi betegségeket.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta: Pápán szerda éjfélig 22 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak. A góc kialakulását az okozta, hogy tüneteket mutató ember ment közössége, ahogy az korábban Mezőkövesden vagy Sopronkövesden is történt. Jelenleg is tart a kontaktuskutatás, a karanténban lévők szűrése.

Kapcsolódó friss hírek