Egy helyszínen élő magyar látta a bejrúti robbanást

2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel kedd délután Libanon fővárosában.

Egy helyszínen élő magyar látta a bejrúti robbanást

Nagy valószínűséggel egy kisebb tűz okozta a bejrúti kikötőben tárolt nagymennyiségű ammónium-nitrát berobbanását kedd este – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerdán a Kossuth rádió propagandaműsorában.

a libanoni főváros kikötőjében 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, 78-an meghaltak, több ezren megsérültek. A robbanás 10 kilométerrel messzebb is betörte a házak ablakait.

Kis-Benedek József arról beszélt, „finoman szólva” is szabálytalan 2700 tonna ammónium-nitrát tárolása egy városban. A pusztítás földrengésszerű volt, Bejrút nyugati része romokban áll, a sebesültek száma már négyezer körül van – tette hozzá.

Libanonban különböző érdekek, szervezetek, vallási közösségek vannak, amelyek között nagy az ellentét – mondta Kis-Benedek József, megjegyezve, nem lenne meglepve, ha a Hezbollah nevű terrorszervezet is érintett lenne.

At least 100 killed, and 4,000 others wounded as huge explosion rips through Lebanon's Beirut. Follow our live coverage: https://aje.io/c58pf 📸: AFP

Posted by Al Jazeera English on Tuesday, August 4, 2020

Megszólalt egy bejrúti magyar

Egy Bejrútban élő magyar férfi szemtanúja volt a robbanásnak. Az M1 Híradónak Skype-on nyilatkozó Németh Ágoston elmondta: a kikötővel szomszédos városrészben lakik menyasszonyával, mintegy 300-400 méterre a történtektől. A lakásuk teraszáról nézte végig ahogy 17 óra 40 perckor lángba borult a kikötőben egy épület.

Először puskaropogás szerű hangot hallott, majd 18 óra után volt a második, az igazán hatalmas robbanás, amelyet a felvételeken látni. Egy pillanattal később az ablakok kitörtek, ő a földön találta magát és látta, hogy a lakásuk romokban van: minden ablak kitört, az összes bútor szanaszét repült, semmi nem maradt a helyén, mindenütt üvegszilánkok borították a padlót, a bejárati ajtó teljesen kidőlt, a lift fémajtaja beszakadt.

Death toll from the Beirut explosion has risen to at least 100 as of Wednesday morning, while injuries stand at over…

Posted by CGTN on Wednesday, August 5, 2020

Úgy döntöttek, hogy barátaikhoz költöznek át. Útban feléjük az utcán folyamatos volt a szirénázás, és látták, ahogy sebesülteket visznek autókkal. Mint mondta, a helyi híradások szerint egy ammónium-nitrát raktár égett és robbant fel.

A műsorvezető kérdésére Németh Ágoston közölte: nem volt tudomása arról, hogy a közelben robbanószert tároltak volna. Mint mondta, az ammónium-nitrát műtrágyagyártáshoz is alapanyag, ezért nem jelentené ki, hogy robbanószer volt az épületben. Közölte, hogy a teraszukról látta azt is, amint

egy hajót a robbanás odébb lök, és az épület, amely kigyulladt, eltűnt, helyén kráter van, amelybe beömlött a tenger.

Németh Ágoston elmondta még, hogy jól vannak, szerencsére több magyar barátjuk él Bejrútban, akikkel felvették a kapcsolatot, azok pedig felajánlották, hogy megszállhatnak náluk.

Kapcsolódó hírek