Már többen követik a „távozó indexeseket”, mint sok propagandalapot

Hamar kiderült, hogy ha az olvasók választanak maguknak újságot, nem a kormánylapokra van kicsattanó igény.

Már többen követik a „távozó indexeseket”, mint sok propagandalapot

Érdekes helyzet állt elő a pénteki indexes földindulás óta, mely jól mutatja, hogy mekkora olvasótábor áll a felmondott szerkesztőség mögött, és hogy ehhez képest igencsak túlértékeltek azok a kormányközeli lapok, melyek soha meg sem közelítették fontosságukban a piacvezetőt.

Beszédes például, hogy

több követőt szerzett a távozó indexesek új Facebook-oldala alig 24 óra alatt, mint a Pesti Srácok hosszú évek alatt (128 ezer vs. 103 ezer),

de a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap vagy a Lokál rajongótábora sem látható szabad szemmel az indexesek mellett. Ha pedig ilyen ütemben folytatódik az Index-olvasók „átköltözése” –, a 888, a Ripost, vagy az Origo lájkszámát is napok alatt meghaladja egy olyan „újság”, ami valójában még nem is létezik, ha egyáltalán fog valaha.

Eközben az Index régi Facebook-oldaláról is elkezdtek leiratkozni az olvasók: néhány napja még 596 ezren követték, e cikk írásának pillanatában viszont már csak 588 ezren, vagyis nyolcezren kapásból törölték az oldalt, amint a kiadóra ráküldött Fidesz-közeli aknamunkások kijöttek a fényre.

Pénteken több ezer fős tüntetés is volt az Indexért Budán, majd a Budai Várban, ahol vastapssal köszönte meg a szerkesztőség munkáját a korábbi tüntetésekhez képest jóval több fiatalból álló tömeg. Utóbbi csak azért lényeges, mert ez a hármas együttállás magyarázza legjobban a Fidesz évekre visszanyúló Index-utálatát:

kritikus + népszerűbb, mint a propaganda + fiatalok is szeretik = veszélyes: Orbán pállott Kádár-romantikájában nincs helye.

Kapcsolódó hírek