Koronavírus: ismét száz fölé emelkedett a fertőzöttek száma Ausztriában

Péntektől ismét kötelező lesz a szájmaszk az üzletekbe, és a büntetési tételek is szigorodnak.

A koronavírus-járvány miatt az érkezők testhőmérsékletét mérik és az előírások betartására figyelmeztetik a beengedés előtt az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bejáratánál Budapesten 2020. április 17-én.
A koronavírus-járvány miatt az érkezők testhőmérsékletét mérik és az előírások betartására figyelmeztetik a beengedés előtt az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bejáratánál Budapesten 2020. április 17-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ismét száz fölé emelkedett az új fertőzöttek száma Ausztriában, az elmúlt 24 órában 129-en fertőződtek meg koronavírus által az Egészségügyi Minisztérium szerdai jelentése szerint.

Háromnapos kedvező tendencia tört meg Ausztriában;

vasárnap (82 fő), hétfőn (88 fő) és kedden (84 fő) is száz alatt volt az új fertőzöttek száma. A legtöbb új fertőzött továbbra is Felső-Ausztriában (52 fő), Bécsben (34 fő), Stájerország tartományban (15 fő) és Alsó-Ausztriában (14 fő) található, de Tirolban (7 fő) és Burgenlandban (4 fő) is történtek fertőződések.

Ausztriában eddig 19 943 ember koronavírustesztje lett pozitív. Közülük 711-en haltak bele a betegség szövődményeibe, míg 17 849-en időközben meggyógyultak. Jelenleg 1 369 aktív fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván, 93 betegnek olyan súlyos az állapota, hogy kórházi kezelésre szorul.

Ismét kötelező lesz a szájmaszk

Egy nemrég nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint ezer megkérdezettből 59 százalék támogatja a szájmaszk-viseléssel kapcsolatos szigorításokat, és 35 százalék visel szájmaszkot azokon a nyilvános helyeken is, ahol az jelenleg nem kötelező. A válaszadók 64 százaléka szorgalmazza a büntetések szigorítását.

Az osztrák kormány kedden jelentette be, hogy péntektől ismét kötelező lesz a szájmaszk az üzletekben, a postahivatalokban és a bankokban. A büntetési tételek is szigorodnak; büntetőjogi következménye is lehet annak, ha egy koronavírussal fertőzött személy megszegi a karanténkötelezettséget.

Kapcsolódó hírek