Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

WHO: 2021 közepére lehet széles körben elérhető a koronavírus elleni oltóanyag

Egészségügyi dolgozó  a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház COVID osztályán Kistarcsán 2020. április 30-án.
Egészségügyi dolgozó a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház COVID osztályán Kistarcsán 2020. április 30-án. Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

A következő év közepére elképzelhető, hogy széles körben elérhető oltóanyag áll majd rendelkezésre az új típusú koronavírus ellen – fogalmazott Szumija Szvaminatan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatóorvosa a dpa német hírügynökségnek adott interjúban hétfőn.

Az erről beszámoló 444.hu szerint a kutatóorvos abból következtetett erre, hogy jelenleg több mint 20 oltóanyag van a klinikai tesztelés fázisában, a WHO szerint pedig néhány vélhetően be is válik majd.

A kutatási eredmények 2021 elejére készülhetnek el, a tömeggyártás pedig az év közepére futtatható fel annyira, hogy széles körben alkalmazható legyen a vakcina

– fogalmazott Szvaminatan.

Hozzátette, egy kísérleti vakcinának körülbelül 10 százalék esélye van a sikerre, így a jelenleg folyamatban lévő kísérleti oltóanyagok közül legalább egy vagy kettő, de akár több is hatékony lehet.

A Sky News eközben arról ír, hogy az SNG001 néven ismert kísérleti gyógyszer, amely asztmás és más krónikus légúti betegségekben szenvedő betegekre fejlesztettek ki, az esetek 79 százalékában a koronavírusos betegeknél is segített megállítania fertőzés terjedését a tüdőben.