Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Kiadták a riasztást: viharra, jégesőre figyelmeztetnek pénteken

Vihar Budapesten.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tizenkét megyére adtak ki figyelmeztetést pénteken a meteorológusok a várható zivatarok miatt, több járásban emellett riasztást is elrendeltek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta, délután, este a záporok mellett főként az Észak-Dunántúlon, illetve északkeleten, a Tiszántúl északi részén várható helyenként zivatar. „Intenzívebb kísérőjelenségek” (szélvihar, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék, jégeső) leginkább északnyugaton, illetve az északkeleti határvidéken fordulhatnak elő.

A várható zivatarok miatt az ország nagy részére veszélyjelzést adtak ki, de nem sokkal 11 óra után már voltak járások, ahol riasztás is érvénybe lépett:

zivatar-figyelmeztetes-idojaras

riasztas-pentek-zivatar

Az előrejelzés szerint az esti óráktól szombat kora délelőttig egy dél, délkelet felől fejlődő intenzív csapadékrendszer várható. Főképp az Alföld középső és délkeleti tájain, illetve az Északi-középhegységben várható nagyobb mennyiségű, általában 15-30, helyenként 40-50 mm eső. Az eső, zápor mellett főként délkeleten zivatar is lehetséges.

Szombaton délután, este leginkább északkeleten, illetve a délnyugati határvidéken labilizálódik a légkör. A Nyírség, Zemplén tágabb környezetében intenzív zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez néhol felhőszakadás, jégeső és viharos (60-80 km/h) szél is társulhat – írták.