Meghalt Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó, Pécsi Ildikó férje

Szűcs Lajos, az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja. A felvétel Budapesten, 2007. augusztus 24-én készült sporttársa, Páncsics Miklós temetésén a Farkasréti temetőben.
Szűcs Lajos, az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja. A felvétel Budapesten, 2007. augusztus 24-én készült sporttársa, Páncsics Miklós temetésén a Farkasréti temetőben. Fotó: MTI/Földi Imre

Hetvenhat éves korában elhunyt Szűcs Lajos, az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja, Pécsi Ildikó színésznő férje. Az egyszeres világválogatott játékos haláláról volt klubja, a Ferencváros számolt be honlapján.

Szűcs Lajos hosszú ideje súlyos betegséggel küzdött, tavaly egy interjúban felesége azt kérte, aki tud, imádkozzon férjéért.

Az újpesti nevelésű Szűcs Lajos a válogatottban 1967 és 1973 között 37 alkalommal lépett pályára, olimpiai aranyérme mellett 1972-ben a müncheni ötkarikás játékokon ezüstérmet nyert. A nemzeti együttessel részt vett az 1972-es, belgiumi Európa-bajnokságon, amelyen negyedik helyen zárt az együttes.

Kétszer nyert bajnokságot a Ferencvárossal (1967, 1968), amelynek tagjaként 1968-ban bejutott a Vásárvárosok Kupájának (korábbi UEFA Kupa, most Európa-liga) döntőjébe. A Leeds United elleni vesztes párharc mindkét felvonásán pályára lépett.

Kétszer (1968, 1971) választották meg Magyarországon az Év labdarúgójának. Albert Flóriánnal, Novák Dezsővel és Farkas Jánossal együtt 1968-ban meghívták a világválogatottba, és Rio de Janeiróban, a
Maracana Stadionban közel százezer néző előtt pályára léphetett a házigazda brazilok ellen, akik 2-1-es győzelmet arattak.

Az egykori hátvéd 1992-ben érdemelte ki az FTC aranydiplomáját, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2013-ban Gödöllő díszpolgára lett, és élete végéig irodája volt a ferencvárosi klub népligeti sportközpontjában.

A Ferencvárosi TC Szűcs Lajost saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó hírek