Orbán: a magyar férfiember archetípusa a gazda

Éppen ezért, ha Karácsony Gergely vidékrű gyűtt vón, már rég készen lenne a Lánchíd is.

Orbán Viktor a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján a Karmelita kolostorban 2020. július 9-én.
Orbán Viktor a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján a Karmelita kolostorban 2020. július 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül

– magyarázta Orbán Viktor miniszterelnök a „Mindent a magyar vidék jövőjéért” című könyv bemutatóján a Karmelita kolostorban csütörtökön. Szerinte ha kellő távolságtartással, indulatok nélkül tekintenek vissza az elmúlt időre, az látható, hogy 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott a forráselosztások, a fejlesztések, a beruházások és a modern szabályozás megalkotása szempontjából.

Mint mondta, 2010-ben Fazekas Sándor miniszterként arra kapott megbízást, hogy talpra állítsa a magyar vidéket. Úgy tudni, azóta a termőföldet megvédték, a mezőgazdaság jelentős lehetőségekhez jutott, és nincs messze az, hogy azt lehessen mondani, egy magyar faluban ugyanolyan minőségű életet lehet élni, mint a fővárosban. A miniszterelnök ezután arról elmélkedett, hogy

„a magyar férfiember archetípusa” a gazda.

Orbán szerint ugyanis a vidéki ember úgy gondolkodik, hogy van egy terület, annak van határa, világos kiterjedése, és az ottani életminőségért, rendért, a területből való megélhetésért, a dolgok menetéért ő a felelős – magyarázta. Hozzátette: van felelősség, de nem korlátlan, nem absztrakt. Szerinte ebből a felelősségérzetből érthető meg, hogy a magyar politikának a magyar vidék miért adott olyan sok jó vezetőt, hiszen ehhez is ugyanaz a gondolkodásmód szükséges.

Karácsony Gergely nem gazda

Az is fontos, hogy mindig a feladatra összpontosítanak ezzel a gondolkodásmóddal, mert a dolgokról nem beszélni kell, hanem el kell végezni. A feladatok valóságosak, egyértelműek, és ha nem végzik el azokat, annak világos következménye van – folytatta okfejtését, amit összekötött a Lánchíd felújításával, mely kapcsán a kormányoldal Karácsonyra mutogat.

Mint mondta,

nehéz megérteni a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést is, teljesen idegen az a politika a vidékből építkező politikai attitűdtől.

Orbán kitért arra is, hogy sokan vannak a kormányban vidékről származók, így a vidék az életösztönével járulhat hozzá az ország vezetéséhez.

Kapcsolódó hírek