Felhőszakadás, zivatar, széllökés és hőség miatt is figyelmeztetést adtak ki hétfőre

Délután érkezik a hidegfront, addig lesz minden.

Vihar Budapesten.
Vihar Budapesten. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hőség, extrém UV-sugárzás, eső és szél miatt is figyelmeztetéseket adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

  • Zivatarveszély miatt az ország egész területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.
  • Felhőszakadás veszélye miatt szintén az ország minden megyéjében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
  • Széllökés miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
  • Hőség miatt Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfőn délután hidegfront éri el az országot. A front érkezése előtt, még a késő délelőtti órákban északkeleten, keleten kialakulhatnak zivatarok, ezek között egy-egy intenzívebb is lehet. Délután a front mentén északnyugat felől egyre több helyen pattannak ki zivatarok, hevesebbek elsősorban a Dunántúlon, az Északi-középhegységben és az Alföld keleti részén lehetnek, amelyeket viharos (60-90 kilométer/órás, néhol esetleg 95-100 kilométer/órás) szél, nagyobb szemű (1-2 centiméteres) jég és felhőszakadás is kísérheti: általában 30-35 milliméter, de néhol 40 milliméternél több is eshet.

Hétfőn a déli tájakon várható 25 fokot elérő vagy meghaladó középhőmérséklet, de délután a front érkeztével gyorsan csökken majd a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 15-21 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 25-36 fok között valószínű, 30 fok alatti csúcsértékek az Északnyugat-Dunántúlon várhatók, de délutántól már egyre nagyobb területen visszaesik a hőmérséklet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy hétfőn a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.5-ös (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között, kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

Kapcsolódó hírek