Szerdán is az egész országban várható zivatar, felhőszakadás

Elakadt autó utasát viszi karjaiban egy tűzoltó az esővízzel elöntött Salétrom utcában Debrecenben 2020. június 16-án.
Elakadt autó utasát viszi karjaiban egy tűzoltó az esővízzel elöntött Salétrom utcában Debrecenben 2020. június 16-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Zivatar és felhőszakadás veszélye miatt szerdára az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez kedden kora este eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: kedden a nap további részében a nyugati országrész kivételével elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, leginkább a Dunától keletre. Kiemelten az Alföldön, annak is az északi, északkeleti részén (Nyírség, Hajdúság, Jászság), illetve a Duna-Tisza-közén helyenként intenzív zivatar is valószínű, amelyhez felhőszakadás (30-50 milliméter, helyenként akár 50 milliméternél is több csapadék), jégeső, 60-80 kilométer/óra feletti szél is társulhat.

Még az esti, éjszakai órákban is várhatók helyenként zivatarok, elsősorban a Dunától keletre.

Szerdán az ország nagy részén (főként keleten és az ország északi részein) ismét zivatarok alakulhatnak ki (a Dunántúl nyugati szélén lehet a legkisebb eséllyel). A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kíséri (30-50 milliméter csapadék), kisebb eséllyel 60-70 kilométer/óra feletti szél, illetve jégeső is társulhat hozzájuk – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint szerdán a hajnali 13-18 fokról délutánra 22-27 Celsius-fokig melegszik a levegő.

OKF: mindenki figyelje a figyelmeztetéseket

A keddi zivataros, esős időjárás következményeként jellemzően a sok csapadék adott munkát a tűzoltóknak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedd kora este.

Budapesten és Pest megyében mintegy negyven esetben riasztották a tűzoltókat, főként a felgyülemlett sok csapadék miatt. Debrecenben több mint száz bejelentés érkezett elöntött pincékről, garázsokról, alagsorokról. Itt hivatásos és önkéntes tűzoltók is segítik a károk felszámolását.

Megihlették a felhőszakadások felhasználóinkat 🏄‍♂️💦 Ma Debrecen vitte a prímet.Továbbra is várjuk képeiteket/videóitokat 📸Képtárunk: https://www.idokep.hu/keptarVideó: Schönperger Tamás (Debrecen)

Posted by Időkép on Tuesday, June 16, 2020

Az OKF mindenkitől azt kéri, figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait.

Kapcsolódó hírek