Audi-emblémát ragasztott és nagy bejelentést tett Orbán Viktor Győrben

Orbán Viktor miniszterelnök emblémát ragaszt fel egy készülő autóra a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én.
Orbán Viktor miniszterelnök emblémát ragaszt fel egy készülő autóra a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Erőteljes kormányzati támogatásra van szükség a gazdaság újraindításához – magyarázta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak a győri Audi-gyárban, ahol hétfőtől a motor- és járműgyártás ismét a megszokott munkarendben termel.

A koronavírus-járvány gazdasági hatása még az olyan, világszínvonalon kiemelkedő gyárakat is rendkívül érzékenyen érinti, mint az Audi, és az is nyilvánvaló, hogy a gazdaság újraindításához – még a saját lábán megálló Audi-gyár újraindításához is – kell kormányzati segítség. Ennek hiányában ugyanis a gazdaság nem indul újra – fejtette ki a kormányfő, miután a járműgyár három műszakra átállása alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kíséretében látogatást tett a gyárban.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök közölte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az Audi-gyárban az összes munkás és mérnök megtalálja számítását, a kabinet kész pénzügyi hátteret is biztosítani a gyár teljes kapacitáson való működéséhez.

Jelezte ugyanakkor, a tulajdonosoknak, a vezetőknek és a dolgozóknak is jó megállapodást kell kötniük. „Megállapodásokkal lehet munkahelyeket megvédeni” – hangsúlyozta. Azt is mondta,

egy, de akár két évbe is telhet eljutni oda, hogy a járvány előtti kiindulópontot meghaladó, nagy terveket lehessen a termelő üzemekben meghirdetni.

Orbán Viktor miniszterelnök (j), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) és Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én.

Orbán Viktor miniszterelnök (j), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) és Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én.

A kormányfő a magyar ipar fellegvárának, büszkeségének nevezte a győri Audi-gyárat, amely nemzetgazdasági szempontból is fontos, eddig ugyanis több mint 11 milliárd eurónyi beruházás történt a mára környezetsemleges gyárban.

„De most még az Audi-gyárért is küzdeni kell”

– hangoztatta Orbán Viktor, aki ugyanakkor arra számít, hogy „a válságot nemcsak hogy túl fogjuk élni, hanem megerősödve is fogunk kikerülni belőle”, és ennek része lesz „az Audi nevű sikersztori” folytatása.

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keresünk!

Kapcsolódó hírek