102 éves a legidősebb beteg, aki gyógyultan távozott a Dél-Pesti Centrumkórházból

A tisztifőorvos szerint a koronavírus köztünk marad, és a téli szezonban felerősödhet.

Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma – magyarázta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Jelenleg 33 intézményben vannak fertőzöttek, a betegek és az ápolók gyógyulnak, utóbbiak ismét munkába tudnak állni. A 33 otthonban élő 5991 gondozott között 899 pozitív esetet találtak, 468-an már meggyógyultak – mondta Müller.

Arról is beszélt, a koronavírus-fertőzés miatt lezárt kórházi osztályok felszabadulásával folyamatosan bővül a nem koronavírusos betegek egészségügyi ellátása.

Az elmúlt 24 órában 10 újabb koronavírusos esetet regisztráltak, két ember halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 1207, 414 beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta:

102 éves volt az a legidősebb beteg, aki gyógyultan távozott a Dél-pesti Centrumkórházból.

Müller szerint a legtöbb szakvélemény valószínűsíti, hogy a koronavírus köztünk marad, és a téli szezonban az influenzavírus mellett többletmegbetegedést produkál. Ezt azonban a tapasztalatok alapján felkészülten várják már a szakemberek, a magyar egészségügy több forgatókönyvvel is készül.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy két hétre kötelezően karanténba kell vonulni azoknak, akik horvátországi nyaralásukról térnek haza.

Kapcsolódó hírek