Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Ugrik az ingyenes parkolás és az adókedvezmény – így változik az élet a „veszélyhelyzet” után

Várhatóan június 20-án megszűnik a koronavírus-járvány miatt keltett veszélyhelyzet Magyarországon – derült ki tegnap –, majd Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára is megerősítette: két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a különleges jogrendi állapot megszüntetését.

Arról is beszélt ugyanakkor, hogy az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést, az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása viszont csak július elsejéig tart, és

az ingyenes közterületi parkolás, valamint a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje is lejár július elsejével.

Orbán Balázs szólt arról is, hogy

  • a hiteltörlesztési moratórium december 31-éig még hatályban marad;
  • a kórházparancsnoki rendszer határidő nélkül fennmarad;
  • az állami foglalkoztatottak – rendőrök, katonák és kormánytisztviselők – külföldi utazási tilalma a törvény hatályba lépésével megszűnik;
  • az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15 ezer forintra emelése megmarad;
  • a különleges jogrend hiányában a rémhírterjesztés tényállása ugyan megmarad, de annak alapján eljárást nem lehet indítani;
  • az egészségügyi válsághelyzet intézménye „az egészségügyi készenlét fokozása érdekében megerősödik”, a jövőben ez a jogintézmény biztosítja majd a járvány esetleges második hullámára való felkészüléshez szükséges jogi hátteret.

Utóbbival kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott: azt remélik, hogy úgy tudunk a járvány esetleges további szakaszaiban védekezni, hogy nem lesz szükség újabb különleges jogrendi állapot kihirdetésére. Ehhez azonban szükséges, hogy az átmeneti szabályokat a képviselők támogassák.

A járványhelyzet esetleges súlyosbodását firtató újságírói felvetésre Orbán Balázs kifejtette: ha a parlament támogatja a törvényjavaslatot, akkor az egészségügyi válsághelyzet intézményének segítségével meg tudják hozni az eredményes védekezéshez szükséges további szabályokat.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt