Így változik az élet hétfőtől Budapesten

Több szabály még érvényben marad a kijárási korlátozások eltörlése után.

Kerékpárosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton 2020. május 16-án.
Kerékpárosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton 2020. május 16-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Szombat délután jelentette be Orbán Viktor, hogy hétfőtől Budapesten is eltörlik a kijárási korlátozásokat, miután megállapították, hogy a fővárosban a vidékhez képest kéthetes csúszással enyhíthetők a járványügyi intézkedések.

Gulyás Gergely miniszter az M1-en részletezte, hogy mi változik pontosan, és milyen megkötések maradnak továbbra is érvényben a vasárnap éjféltől érvénybe lépő rendelet alapján. E szerint

marad a kötelező távolságtartás, és a tömegközlekedésben, illetve üzletekben a maszkviselés továbbra is kötelező lesz.

Megmarad az idősek 9-12 óra közötti idősávja is.

Az üzletek, vendéglátóhelyek viszont hétfőtől kinyithatnak, de Budapesten a vendéglátóhelyeken egyelőre csak a teraszokon szabad tartózkodni (ugyanúgy mint korábban vidéken). Könnyítés a vendéglátósoknak, hogy a teraszok után szeptemberig nem kell közterület-használati díjat fizetniük.

Kinyithatnak a strandok és a szabadtéri múzeumok is, vidéken június elsejétől, Budapesten június 15-től 200 fő alatt megtarthatják a temetéseket és a lakodalmakat.

Az egyetemek is kinyithatnak – erről az oktatási intézmény vezetője dönt –, de a kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

Kapcsolódó hírek