Bakondi: több mint kétszázezer migráns vár útnak indulásra

Csak most még a koronavírus is ad elég témát, úgyhogy kivárnak.

Több mint kétszázezer migráns vár útnak indulásra – számolta meg a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 propagandacsatorna pénteki esti műsorában.

Bakondi György leltárja szerint Törökországban mintegy 100 ezer, a balkáni útvonalon mintegy 130 ezer migráns tartózkodik. Ha ők útnak indulnak, jelentősen megemelkedhet az illegális határátlépések száma a következő hetekben – riogatott a koronavírus-járvány miatti kényszerpihenőjéből visszatérő Bakondi, akinél évek óta folyamatosan szigorú sztenderd szerint nő a migrációs nyomás.

Kitért arra, hogy a nemzetállamok járványügyi biztonsággal kapcsolatos intézkedései a határok átjárhatósága, valamint a belső mozgás korlátozását is jelentették. Emiatt az embercsempészek egy része fel is függesztette a tevékenységét. Így jelentősen visszaesett az illegális migráció – jegyezte meg.

Ha azonban a korlátozásokat feloldják – ami már meg is kezdődött a balkáni útvonalon -, akkor várható, hogy újra aktivizálják magukat az embercsempészek!

Bakondi György úgy tudja, a koronavírus-járványnak hatása lehet azokra a csoportokra, amelyek Európába próbálnak eljutni a gazdasági előrelépés reményében, mivel szerint a „kibocsátó” ország egészségügyi ellátási problémái és gazdasági visszaesése egyaránt ösztönzőleg hathat az indulást tervezőkre.

Kapcsolódó hírek