Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Müller Cecília: Két napja csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma

De azért még ne adjuk kölcsön a maszkot, a társasházi lifteket pedig óránként takarítsuk.

A járási hivatal ellenőrei Szabó Zsuzsanna intézményvezető (b) jelenlétében ellenőrzést tartanak a nagyhegyesi idősek otthonában 2020. május 6-án. Folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is.
A járási hivatal ellenőrei Szabó Zsuzsanna intézményvezető (b) jelenlétében ellenőrzést tartanak a nagyhegyesi idősek otthonában 2020. május 6-án. Folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Továbbra is indokolt Budapesten és Pest megyében a rendkívüli intézkedések fenntartása – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A tegnapi összes fertőzöttség 72 százaléka a fővárosban és az agglomerációban történt, az elmúlt 24 órában 10-en hunytak el, 9-en közülük budapestiek, Pest megyeiek voltak.

Elárulta azt is, 10628 elrendelt, érvényben lévő hatósági házi karantén van az országban, az elmúlt 24 órában 25-en szegték meg az ezzel kapcsolatos előírásokat. Az elmúlt 24 órában 460 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások megszegése miatt.

A védelmi intézkedésekkel kapcsolatos ellenőrzések kapcsán azt tapasztalták, hogy a szabályszegők nem használják a védőeszközöket a tömegközlekedési eszközökön, nem tartják be az előírt távolságot. Békés, Somogy és Zalában történtek ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések.

Csökkent a fertőzöttek száma

„Két napja csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma, 1979 főt tartanak nyilván a mai napon, 759-en kigyógyultak a betegségből”

– vette át a szót Müller Cecília országos tisztifőorvos. A járványügyi számok kapcsán elmondta, 373-ra emelkedett az elhunytak száma, 964-en vannak kórházban, ez a szám az aktív fertőzöttek fele, 50-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller az egészségügyi ellátás fokozatos újraindítása kapcsán felhívta a figyelmet, a járóbeteg-szakellátást csak telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni, egyeztetett időpontban nem lehet rendelésre menni. A telefonos bejelentkezést a háziorvos és a beteg is megejtheti. Ha valaki nem tud elmenni a kapott időpontra, újra be kell jelentkeznie.

Koronavírus-gyanús beteget is ellátnak

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos kifejtette, amennyiben olyan szakellátásra érkezik a beteg, hogy személyi intézményi ellátásra van szüksége, kérdőív és testhőmérés után látják el.

Ha gyanús, akkor is ellátják egy külön helyiségben, majd az ellátást követően értesítik a háziorvost, rajta keresztül pedig megtörténik a vizsgálata a mentőszolgálat segítségével.

A tisztifőorvos ezúttal is szolgált hasznos járványügyi tanácsokkal:

  • a maszkot ne adjuk kölcsön senkinek, levétel után azonnal tegyük a zacskóba, ha pamut, akkor főzzük ki, fertőtlenítsük, ne használjuk kétszer egymás után sterilizálás nélkül;
  • a társasházi lifteket célszerű óránként takarítani, itt is meg kellene tartani a másfél méteres távolságot, de ha ezt nem lehet, várjunk egy kört, és a következővel menjünk;
  • a szabadtéri játékok legyenek tiszták, fertőtlenítőkendővel többször töröljék át ezeket, a szülő vigyen virucid hatású kendőt magával a játszótérre, és törölgesse át azokat, amiket megfognak a gyerekek.

Elhangzott az is, hogy a Liszt Ferenc Repülőtéren kilépéskor azt ellenőrzik, hogy az utazónak hatósági házi karanténban kell-e lennie. Aki most utazik, az tájékozódjon, milyen feltételekkel léphet be a fogadó országba. Hazatéréskor csak akkor úszhatja meg a 14 napos hatósági házi karantént, ha tudja igazolni, hogy kigyógyult a betegségből és tünetmentes, vagy külföldön már átesett a kötelező járványügyi megfigyelésen.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján szó volt arról is, hogy zajlik az idősotthonok ellenőrzése országszerte. A nagy létszámú otthonokban már végeztek, most a kisebbek vannak soron. Koronavírust eddig 31 idősotthonban mutattak ki.

Kapcsolódó friss hírek

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt

Orbán papagájjá változott, amikor Rogán korrupciós ügyéről kérdezték

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban