Elfogadta a Parlament: „posztkommunizmusként jelölhető” a NER előtti időszak

Orbán Viktor miniszterelnök (k) képviselőtársaival beszélget az Országgyűlés ünnepi ülése előtt 2020. május 2-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) képviselőtársaival beszélget az Országgyűlés ünnepi ülése előtt 2020. május 2-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Olyan politikai nyilatkozatot fogadott el május másodikán a rendszerváltás utáni első, szabadon választott népképviseletre emlékező Parlament, mely szerint

„posztkommunizmusként jelölhető” az 1990 utáni két évtized.

Az indítványt Orbán Viktor, Kövér László, Harrach Péter, Kocsis Máté, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt és Hörcsik Richárd jegyzi.

Az Index összegzése szerint a nyilatkozat elfogadásával az Országgyűlés kimondja, hogy 1990. május 2-át, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott Országgyűlés megalakulását a visszanyert szabadság első napjának tekintik. Fejet hajtanak mindazok előtt, akik részesei voltak annak, hogy eljutottunk a rendszerváltásig.

„Ugyanakkor, az adott külső és belső történelmi helyzet adta nehézségek közepette, a rendszerváltoztatás továbbvitele során hozott döntésekkel nem sikerült gátat szabni a társadalom jelentős részét érintő kiábrándulásnak és a kommunista diktatúrát korábban fenntartó csoportok meg-megújuló uralmi törekvéseinek. E – posztkommunizmusként jelölhető, az ország újbóli lecsúszásának és külső függésbe kerülésének veszélyét többször felidéző – korszakot az új Alaptörvény 2012. január elsejei hatályba lépése zárta le”

olvasható a nyilatkozatban. Érdekesség, hogy miközben a szöveg bőszen posztkommunistázza a NER előtti időszakot, abba az 1998-2002 közötti Fidesz-kormány is beletartozik.

Kapcsolódó hírek