Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

„Kórházparancsnokok” kerülhetnek a nagyobb idősotthonok élére is

Védőruhába öltözött katonák ruházatát fertőtlenítik a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 17-én.
Védőruhába öltözött katonák ruházatát fertőtlenítik a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 17-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

A hvg.hu vette észre a szerdai Magyar Közlönyben, hogy módosították a kórházparancsnokokról és az egészségügyi készletről szóló jogszabályt, lehetővé téve, hogy

a minimum 200 fővel működtetett idősotthonokba is kvázi kórházparancsnokokat delegáljanak.

A jogszabály szerint a parancsnokok intézményparancsnoki feladatokat látnak el, ápolási, gondozási és orvosszakmai kérdésekben nem dönthetnek, nem élhetnek javaslattal. Feladatuk a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználásának, a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzése lesz.

A jogszabálymódosítás előtt az operatív törzs napi sajtótájékoztatóin rendre elhangzott, hogy az idősotthonokban sok a fertőzött. A legfrissebb adatok szerint 27 intézményben mutatták ki a koronavírust, Budapesten 1345 ember él idősotthonban, közülük 360-an kapták el a vírust.