Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Használhatatlannak találták az USA-ban azt a gyorstesztet, amiből a magyar kormány is vett

A Debreceni Egyetem központi raktárába érkezett, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges egészségügyi védőeszközöket pakolják 2020. április 17-én.
A Debreceni Egyetem központi raktárába érkezett, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges egészségügyi védőeszközöket pakolják 2020. április 17-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Megbízhatatlannak és használhatatlannak” találtak a helyi egészségügyi hatóság tesztjén, majd visszavontak egy olyan gyorstesztet az amerikai Laredóban, melyből április elején a magyar kormány is vett – írja a 444.hu.

A lap a Pro Publica tényfeltáró oldal nyomán számolt be róla, hogy a 260 ezres texasi város 20 ezer gyorstesztet vásárolt 500 ezer dollárért. Mielőtt azonban élesben kezdték volna használni, letesztelték a hatékonyságát.

Ennek során derült ki, hogy a teszt a gyártó által 93-97 százalékos hatékonyság helyett inkább 20 százalékos pontossággal működik.

Laredo hatóságai ezután megtiltották a felhasználását, a gyártó azonban vitatja a helyi teszt eredményét.

A laredói rendőrség ezt követően nyomozni is kezdett az ügyben, mivel a termék weboldalán megtévesztő referencia volt látható. A rakományt egy időre lefoglalták, végül visszaadták az azt megvásárolt magánkórháznak, azok viszont utána sem használhatták.

A 444.hu megjegyzi, nem tudni, hogy a magyar hatóságok is letesztelték-e a szóban forgó gyorstesztet. Ezt a kérdést feltették az Operatív Törzsnek, de választ egyelőre nem kaptak.

Müller Cecília tisztifőorvos a kínai felszerelések minőségét feszegető kérdésekre azt mondta, minőségüket a rajtuk látható „CE” jelzés igazolja. Ez azonban nem több, mint két felfestett betű, amit gyakran hamisítanak.