Magyar Hang: Kitört a járvány a Szent Imre Kórházban

A hírek szerint közel száz beteg és húsz dolgozó fertőződött meg.

Közel száz fekvőbetegénél mutatták ki az új típusú koronavírust és húsz dolgozó tesztje is pozitív lett a budapesti Szent Imre Kórházban – állítja saját forrásaira hivatkozva a Magyar Hang.

A lap a HVG információval egybehangzóan úgy tudja, még márciusban a krónikus belgyógyászaton lett rosszul két páciens, ám mire megérkezett a tesztek – pozitív – eredménye, mindketten meghaltak. Ezt követően az osztály más betegeitől is mintát vettek, találtak is 17 fertőzöttet.

A vesebetegek kezelését végző nephrológiai osztályon április második hetében robbant be a járvány, a fertőzöttek száma már akkor tíz felett volt – írják. A koronavírus felütötte a fejét továbbá az anyagcsere osztályon, a kardiológián, a neurológián és – ahogy a HVG is írta – a sebészeten. A gasztroenterológiai osztályon a Magyar Hang szerint a betegek 40 százaléka kapta el a fertőzést.

Hogy az intézmény osztályai között miként terjedhetett el a járvány, egyelőre nem tisztázott, hozzáteszik: „nem zárható ki, bár kisebb az esélye, hogy a különböző osztályokra egymástól függetlenül, az intézményen kívülről került be a vírus”.

A lap úgy tudja, a kórházban a koronavírus-fertőzöttek számára létrehozott vörös zónában jelenleg 50-60 embert ápolnak, naponta 2-3 beteg hal meg, de egyre több a gyógyult is. Többen lélegeztetőgépen vannak.

A cikkre a kórház utólag az MTI-n keresztül reagált, azt írták:

„A fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházban is mindent megtesznek a betegek és a munkatársak biztonsága érdekében, az intézmény a szabályoknak megfelelően alakította ki a koronavírusos betegek ellátásához szükséges feltételeket. Az intézmény felkészült a tömeges megbetegedések ellátására.”

Váradi Zsolt, a kórház sürgősségi osztályának főorvosa elmondta, minden orvos és szakdolgozó biztonságban érzi magát, hiszen a járványhelyzetre kialakított és alkalmazott intézményi szabályok szigorúak.

Finta Ervin, a kórház orvosigazgatója szerint pedig minden kollégájukat letesztelték, minden minta negatív lett, és minden védőfelszerelés rendelkezésre áll. Hozzátette: a szűrési szám kimagasló az intézményben, a kórház eddig 1926 laborvizsgálatot végeztetett el, ami a szűrési átlag ötszöröse.

Kapcsolódó hírek