Nem tartják meg az érettségit Szlovákiában

Nem lesz idén érettségi Szlovákiában, az érettségi bizonyítványba kerülő jegy megállapításához egy-egy tárgyból az elmúlt négy év év végi jegyeit, valamint a harmadik és negyedik évfolyam félévi eredményeit veszik figyelembe – jelentette be Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter csütörtökön.

A döntésről beszámoló Parameter.sk emlékeztet, Szlovákia már márciusban bejelentette, hogy eltörlik az érettségi írásbeli részét, április közepén pedig arról döntöttek, hogy engedélyezik a szóbeli rész teljesítését szigorú higiéniai feltételek betartása mellett.

Az oktatásügyi miniszter mai bejelentése alapján azonban csak azok a diákok vizsgázhatnak majd, akik elégedetlenek az érettségi bizonyítványba kerülő érdemjeggyel.

A végzős diákok május 12-ig megkapják az érettségi bizonyítványba javasolt jegyet, május 15-ig pedig jelezhetik, ha azzal nem elégedettek, és hagyományos szóbeli vizsgát tehetnek a jobb jegy érdekében. Az 41 ezer végzős diákot érint, a tanítás a középiskolák végzős évfolyamai számára május 7-én ér véget.

Kapcsolódó hírek