Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Már 18 szociális intézményben mutattak ki koronavírust, több száz gondozott fertőződött meg

Óráról órára változik a járvány dinamikája, Budapest és Pest megye kiemelt fertőzöttséggel bír.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Tizennyolc magyarországi szociális intézményben mutatták már ki a koronavírust, 386 gondozott és 45 dolgozó fertőződött meg – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. Elhangzott, a gondozottak közül 268 van kórházban, egy részüknek súlyos az állapota, 33-an elhunytak, a dolgozók közül egyet kell kórházban ápolni.

A legfrissebb járványügyi adatokat ismertetve Müller Cecília arról beszélt, fokozatosan növekszik a megbetegedések száma, de nem olyan mértékű, hogy robbanásról lehetne beszélni. Ettől függetlenül minden forgatókönyvre fel kell készülni.

A járvány kiteljesedésében vagyunk még, az emelkedő tendencia fokozott figyelmet, óvatosságot kíván

– magyarázta a tisztifőorvos, hozzátéve: a járvány dinamikája óráról órára változik, Budapest és Pest megye kiemelt fertőzöttséggel bír.

Nő az elhunytak száma is, az elmúlt 24 órában 16-an haltak meg. Egy 42 éves nő is, az áldozatok között van, ő számos megbetegedésben szenvedett, magas kockázati csoportba tartozott. A kórházban ápoltak száma 100-zal emelkedett, 829-en vannak jelenleg, 60 főt tartanak lélegeztetőgépen, emelkedő tendencia látszik itt is. A szociális intézményekben is nő a betegek és elhunytak száma, a Pesti úti idősotthon lakói közül 21-en hunytak el – hangzott el.

Végzett a honvédség a Pesti úton

A Pesti úti idősotthon fertőtlenítését a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóalja végezte, a munkálatokkal végeztek – erről már Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri titkárságvezetője beszélt az online sajtótájékoztatón. A munka majdnem egy hétig tartott, közel 45 ezer négyzetméter belső és majdnem 30 ezer négyzetméter külső területet fertőtlenítettek, 1500 liter szert használtak fel.