Felgyújtott egy munkásszállót egy zavart fiatal vasárnap éjjel Budapesten

Letartóztatták, elmegyógyintézetbe került.

Letartóztatta a bíróság azt a fiatalkorút, aki még vasárnap éjjel az apja által üzemeltetett munkásszállón felgyújtotta annak földszinti szobáját, emiatt a lakhatatlanná váló munkásszállóról öt embert füstmérgezéssel kórházba kellett szállítani. A Fővárosi Törvényszék a fiatalkorú letartóztatásának helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

Azt írták, a fiatal még vasárnap éjjel öngyilkossági szándékkal gyújtott fel bútorokat a XXII. kerületi munkásszálló általa lakott földszinti szobájában. Az épületben rajta kívül még 46-an voltak, a tűzvizsgáló szerint pedig

„a tűz alkalmas volt arra, hogy átterjedjen a szomszédos lakóépületekre is”.

Úgy tudni, a fiatal pszichés betegséggel küzd, azonban nincs adat arra vonatkozóan, hogy a pszichés állapotával akár ő, akár törvényes képviselője foglalkozott volna, illetve orvosi segítséget kértek volna – írta a törvényszék közleménye, hozzátéve: a fiatal korábban is kísérelt meg öngyilkosságot, legutóbb múlt pénteken. Szakorvosi vélemény alapján tettének esetleges ismétlése nem zárható ki, pszichiátriai zárt osztályon történő további kezelése indokolt – írták.

A bíróság szerint a fiatal úgy gyújtott tüzet a szobájában, hogy tudta azt, hogy az épületben rajta kívül több mint 40 ember van.

Nem tartotta vissza az sem, hogy számos ember testi épségét, használati tárgyait és értékeit veszélyezteti – tették hozzá.

A bírósági tájékoztatás arra is kitér, hogy a néhány nappal korábban elkövetett öngyilkossági kísérlet után a gyanúsított a krizisintervenciós kezelést elutasította, nincs adat arra, hogy ezt követően szakorvoshoz fordultak volna. Feltehetőleg a gyanúsított pszichés állapota vezetett a veszélyeztető bűncselekmény elkövetéséhez – rögzítette a bíróság.

Ha megállapítják a fiatal bűnösségét, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

Ha te is úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívd a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot és olvasd el ezt az oldalt! Ha másért aggódsz, itt találsz segítséget.

Kapcsolódó hírek