Müller Cecília kivizsgáltatja, történt-e mulasztás a Pesti úti idősotthonban

Az ellenzéki vezetésű főváros által fenntartott intézmény kapcsán hirtelen felbátorodott az országos tisztifőorvos, és azt mondta, kivizsgáltatja, hogy megfelelő orvosi ellátást kaptak-e a fővárosi Pesti úti idősotthon lakói. Erről Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján beszélt.

Müller ismertette: a jogszabály szerint a kétszáz embernél többet gondozó intézményekben teljes, nyolcórás főmunkaidőben dolgozó orvost kell biztosítani. A kisebb intézményben heti bontás szerint rendelkezik a jogszabály az orvosi ellátásról. Ez a minimum – közölte, megjegyezve, hogy a járvány ideje alatt fokozott ellátásra van szükség.

Azt is közölte, hogy a honvédség bevonásával teljes fertőtlenítést rendelt el a Pesti úti idősotthonban.

Elmondta, hogy az otthonban az első igazolt eset egy dolgozó volt. Megjegyezte azt is, hogy problémák voltak az orvosi ellátással, ez is hozzájárulhatott a tömeges megbetegedéshez. Hozzátette, ellenőrizni fogják, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzat végrehajtja-e az azonnali rendelkezéseket.

Karácsony Gergely főpolgármester tegnap este olyan dokumentumokat tett közzé, melyek szerint a főváros már három hete kéri a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

Kapcsolódó hírek