Újszülötteknél mutattak ki koronavírus-fertőzést Temesváron

Tíz újszülött fertőződött meg az új koronavírussal az elmúlt napokban egy temesvári szülészeten – jelentette be kedden a romániai stratégiai kommunikációs törzs. Egyik újszülött édesanyja sem bizonyult fertőzöttnek.

A romániai Maszol.ro azt írja, április elsején 49 kismamától és ugyanennyi újszülöttől vettek mintát, melyeket április 5-én és 6-án dolgoztak fel. Ekkora derült ki, hogy

tíz újszülött eredménye pozitív lett, a kismamáké viszont egytől egyig negatív.

A koronavírusos kisbabákból időközben kilencet már kiadtak a kórházból, ők tünetmentesek. A lap megjegyzi, Nelu Tătaru román egészségügyi miniszter sürgős epidemiológiai vizsgálatot rendelt el. Úgy látja, ismét le kell tesztelni az újszülötteket, a családjaikat, valamint a szülészet személyzetét is.

A kialakult helyzet miatt a tisztségéből azóta leváltott Temes megyei tisztifőorvos és a kórház igazgatója egymást okolta.

A Digi24 hírtelevízió szerint a kórházban az egészségügyi személyzet 13 tagjánál és 12 páciensnél állapították meg a fertőzést. A híradás szerint a szülészetre egy nővér útján került a kór, akinek a férje mentőszolgálatosként fertőződött meg.

Kapcsolódó hírek