Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

13. havi nyugdíjat, bérköltség-átvállalást jelentett be Orbán Viktor – itt vannak az újabb gazdaságvédelmi intézkedések

Egyszeri 13. havi nyugdíjat ad a kormány, négy évre szétosztva.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án.
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elindul a koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az M1-en.

Orbán elmondta, a gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy annyi munkahelyet teremtsenek, amennyit a járvány tönkretesz. Az akcióterv a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át. Az első ütem – a járulékok csökkentése, a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése – már lement, most indult a második szakasz.

A miniszterelnök ennek a szakasznak ismertette az öt programpontját, megjegyezve, mindegyiknek számos alpontja van, így csak egy-egy főbb elemet emelt ki belőlük:

  1. munkahelymegőrzés – átvállalja az állam a bérköltségek egy részét rövidített munkaidő esetén;
  2. munkahelyteremtés – beruházásokat támogatnak 450 milliárd forint értékben;
  3. kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítása – turizmus, mezőgazdaság, építőipar stb.;
  4. vállalatok finanszírozása – kamat- és garanciatámogatott hitelek biztosítása 2000 milliárd forint értékben magyar vállalkozásoknak;
  5. család- és nyugdíjasvédelem – visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, mely négy részletben érkezik: 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül egyheti nyugdíjat kapnak, ugyanez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy eltérnek a 2020-as költségvetéstől, a költségvetési hiányt 1-ről 2,7 százalékra emelik.