Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

10 ezer uniós polgár kimenekítésében segített egy EU-s program, amire a magyar kormány még csak nem is jelentkezett

Kedden derült ki, hogy miközben az Orbán-kormány azzal hergeli a magyarokat, hogy „az unió nem tesz semmit”, az EU 101 magyar állampolgárt szállított vissza Európába a világ minden tájáról a koronavírus-járvány miatt. Egy, a Népszavához most eljutott levél szerint azonban Brüsszel ennél is többet tehetett volna, csakhogy ebből a magyar kormány valamiért nem kért.

A Népszava cikke szerint működik ugyanis egy Unió Civil Mentési Mechanizmus (Union Civil Protection Mechanism, UCPM) néven futó program, melynek keretében múlt csütörtökig 54 repülőjárattal több mint 10 ezer uniós állampolgárt menekített ki 21 országból, és több mint 2000 nem uniós európai polgár repatriálásában is segédkezett az unió. A program ráadásul azért is jó, mert az Európai Bizottság az EU-tagok esetében a mentési-szállítási költségek 75 százalékát is fizeti.

Március 31-én Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője kérdezte Paraskevi Michout, az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóságának (ECHO) vezetőjét a program magyar vonatkozásairól, ekkora derült ki, hogy

Magyarország a kérdéses időpontig nem is csatlakozott az Unió Civil Mentési Mechanizmusához.

Az UCPM támogatásával mentették ki ugyanakkor korábban külföldi országokból az említett 101 magyart is, akik francia, német, belga vagy cseh mentőjáratok utasaihoz csatlakoztak.

A Népszava rámutat, a Vuhanból kimentett hét magyart szállító francia gép is az UCPM támogatásával tért vissza Kínából. A lap megjegyzi, mindezek fényében „némileg visszás” Szijjártó Péter külügyér azon kijelentése, hogy

„az EU koordinációja jelentéktelen”.