Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Tisztifőorvos: valószínűleg nem lesznek elkerülhetők a tömeges megbetegedések

Vegyszeres fertőtlenítést végző szakemberek az egri Gárdonyi Géza téren a koronavírus-járvány idején, 2020. április 2-án.
Vegyszeres fertőtlenítést végző szakemberek az egri Gárdonyi Géza téren a koronavírus-járvány idején, 2020. április 2-án. Fotó: MTI/Komka Péter

„Egyértelműen halad előre a világjárvány, vélhetően nem lesznek elkerülhetők a tömeges megbetegedések”

– mondta el Müller Cecília tisztifőorvos pénteken, az operatív törzs menetrend szerinti sajtótájékoztatóján. Beszélt arról is, hogy a betegek eloszlása egyenletes az országban, minden megyében van beteg, fertőzött – a nagyvárosokban értelemszerűen magasabb ez az arány.

Továbbra is a járványgörbe ellaposítására kell törekedni, amivel meghosszabbítjuk ugyan a járványt, de a betegszám nem terheli meg túlságosan az egészségügyi ellátórendszert – hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve, ebben tud segíteni a lakosság a kijárási korlátozás betartásával.

UV-lámpa, klóros permet: felejtős

A sajtótájékoztatón elhangzott, a kézszárítók nem pusztítják el a koronavírust, a helyes módszer továbbra is az alapos, szappanos kézmosás. UV-lámpával ne fertőtlenítsük a bőrt, mert rendkívül kiszárítja azt, bőrirritációt okozhat (csak tárgyakat, felületeket fertőtlenítsünk így). Ne permetezzük be a testet alkoholos-klóros permettel sem, a szervezetbe bejutott vírust ez nem hatja meg, ugyanakkor szintén rendkívül irritálja a bőrt, a nyálkahártyákat, inkább kártékony, mint hasznos – tanácsolja a szakember.

Az új koronavírus elleni védőoltás hatalmas kívánsága az emberiségnek, de jelenleg nincs, a különböző egyéb típusú tüdőgyulladást okozó vírusok elleni oltások csak az adott vírus ellen használhatók. Az antibiotikumok nem hatásosak a megbetegedések ellen, de ha vírusos eredetű tüdőgyulladás van, akkor alkalmazható, hogy ne legyen ráfertőződés

– hangzott el.

Müller Cecília kitért arra is, hogy az életkorhoz kötött védőoltások elhalasztása nem indokolt, a kampányoltásokat viszont most halasztják.

A háziorvosok is kapnak a védőfelszerelésből

A sajtótájékoztatón elhangzott, a háziorvosoknak is tudnak juttatni olyan védőeszközöket, melyek a héten érkeztek meg az országba. Kiderült az is, nincs egészségügyi dolgozó a koronavírus halálos áldozatai között. Fogorvoshoz csak sürgősségi esetben lehet menni.

További információ, hogy az USA-ból hazahozott magyarokra ugyanazok a karanténszabályok érvényesek, minden minden, más országból hazatérőnek: két hét kötelező házi karanténba kell vonulniuk. Amennyiben hatósági okirattal igazolja, hogy külföldön tünetmentesen letöltötte a karanténidőt, akkor nem kell az itthoni két hét elzárás.

„Felesleges tesztelni az egész országot, egy olyan információt kapunk, mely nincs hatással a járvány kezelésére”

– válaszolta a tisztifőorvos arra a kérdésre, hogy egy tanulmány szerint pár nap alatt tesztelhető lenne az ország.