Az ősz végére várható a koronavírus elleni oltóanyag

Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön az M1-en.

Merkely azt mondta,

a vírus elleni oltóanyag leghamarabb ősz végére várható, és azt először a legveszélyeztetettebbek, az idősek kapják meg.

A fertőzés elleni leghatékonyabb védekezés a kézmosás – hangsúlyozta, hozzátéve: fontos a távolságtartási szabályok betartása is. Hozzátette, Magyarországon továbbra is az influenza dominál, a jelenlegi felső légúti megbetegedések csupán öt százalékát okozza koronavírus.

A rektor beszélt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem konzorciumot hozott létre a koronavírus-fertőzésre kialakított immunválasz vizsgálatára, továbbá járványügyi vizsgálatokat végeznek, analizálják a diagnosztikus vizsgálatok eredményeit, és speciális szűrést végeznek arra vonatkozóan, hogy hány ember eshetett már át a fertőzésen. Ez utóbbi azért fontos, mert ezek az adatok előrevetíthetik, milyen további lépésekre lesz szükség, vagy hogy mikor lehet engedni a szigorú távolságtartást eredményező szakpolitikai intézkedésekből – magyarázta.

Merkely úgy látja, a népesség néhány százaléka már biztos átesett a fertőzésen, számuk jóval több lehet a kormányzati honlapon közölt adatoknál.

Kapcsolódó hírek