Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Ügyvédjén keresztül üzent Orbán, fontos helyreigazítani valója akadt

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Tisztifőorvos: hipós vízben érdemes fertőtleníteni a tojást

Érdemes fertőtleníteni a tojást ebben a járványos időszakban – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Javaslata szerint a tojást hipós vízben mossuk meg, majd öblítsük le, ne törölgessük meg, hagyjuk leszáradni (nyilván a kemény, még héjában lévő tojásról beszélt – szerk.).

A módszer extrémnek hangzik, de ahogy arra korábban az Index is rámutatott, a Nébih egy korábbi tájékoztató anyagában valóban van ilyenről szó:

„A fertőtlenítéshez csak erre a célra alkalmas fertőtlenítőszerek használhatók, a felhasználási utasítás betartása mellett. Általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat behelyezni.”

Rendesen átsütni a sonkát

Müller Cecília azt is mondta, hogy nem kell félni a piaci, háztáji termelők portékájától, csak pontosan ugyanannyira elővigyázatosnak kell lenni, mint egyébként. A sonkát érdemes jól átsütni, megfőzni, megfelelő hőkezelésnek alávetni.

A tisztifőorvos köszönetet mondott mindenkinek, a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók mellett azoknak is, akik a kijárási korlátozás szabályait betartva segítenek a fertőzési lánc megszakításában, a járványgörbe laposításában. Külön köszönetet mondott azoknak, akiknek a korábbi életmódjukból adódóan fokozottan nehéz otthon maradniuk, ezt mégis megteszik. Példaként említette a sportolókat, művészeket.

Tornázni sem árt

Müller Cecília szerint fontos, hogy a bezártságban mindenki megtalálja azt az elfoglaltságot, amelyben örömét leli, a rossz érzéseket pedig senki se fojtsa káros szenvedélyekbe, helyette beszéljék ki azt barátokkal, szakemberekkel. Természetesen telefonon, vagy online kapcsolattartás mellett – fűzte hozzá.

A tisztifőorvos ezúttal is tanácsolta a nem hiteles, félelmet gerjesztő hírforrások elkerülését, továbbá rendszeres napirend követését, napi tornagyakorlatok végzését. Különösen fontosnak nevezte, hogy a szülők sokat beszélgessenek gyermekeikkel, ne tagadják le a problémát, adjanak világos, egyértelmű válaszokat nekik a járványról.

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Müller Cecília szankciókat is bevezetne a szűrővizsgálatokat elbliccelőkkel szemben

Menczer olyat posztolt a baloldali Magyar Péterről, hogy attól a női napszemüvege elindult a háborúba egy nadrágszíjjal

A Szuverenitásvédelmi Hivatalt is beveti a kormány Magyar Péter ellen, már ki is lettek röhögve

Saját egyházának tagjai jelentik fel Balog Zoltánt