Hazatért 502 magyar a vesztegzár alá helyezett tiroli térségből

A hazatérő magyarok konvoja Ausztriában.
A hazatérő magyarok konvoja Ausztriában. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Négy autóbuszból és a közel 150 személygépkocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjszakai Facebook-bejegyzésében.

Ezekben a percekben érkezik a határra az a négy autóbuszból és közel 150 személygépkocsiból álló konvoj, amellyel 502…

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. március 30., hétfő

A konvoj „ezekben a percekben érkezik a határra” – írta a miniszter röviddel éjfél után.

Ausztria Tirol tartományának öt települését március 13-án helyezték két hétre karantén alá, hogy lassítsák a koronavírus terjedését a régióban. A lezárt területen több mint félezer magyar tartózkodott munkavállalás céljából, és így valamennyien vesztegzár alá kerültek.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az eredetileg március 28-án lejáró karantént a tiroli tartományi kormányzat április 13-ig meghosszabbította, azonban szigorú kikötések mellett a tünetmentes külföldi állampolgárokkal kivételt tettek.

„Magyarország természetesen vállalta a kiszabott feltételeket, így nyilatkoztunk arról, hogy állampolgárainkat visszafogadjuk, és gondoskodunk hazaszállításukról” – írta Szijjártó, hozzátéve: a hazatérőkre két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár, „azonban most már itthon vannak, és ez a legfontosabb”.

Kapcsolódó hírek