Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Gyermek és fiatal is van az igazoltan fertőzöttek között, nincs gócpont

A zebrát fertőtlenítik a koronavírus-járvány miatt szakemberek az önkormányzat megbízásából védőfelszerelést viselő munkatársa a IX. kerületi Ifjúmunkás utcában, a József Attila-lakótelepen 2020. március 30-án.
A zebrát fertőtlenítik a koronavírus-járvány miatt szakemberek az önkormányzat megbízásából védőfelszerelést viselő munkatársa a IX. kerületi Ifjúmunkás utcában, a József Attila-lakótelepen 2020. március 30-án. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

„Minden korosztályra kiterjed a megfertőződés lehetősége, gyermek és fiatal is van a fertőzöttek között”

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Elhangzott az is, az operatív törzs is úgy látja, hogy sikerült ellaposítani a járványgörbét.

Még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, az ország egész területén egyenletesen oszlik el a betegek száma, nincs gócpont, a kijárási korlátozás fokozott terhelés mindenkire nézve, de meg kell akadályozni a járvány terjedését – fogalmazott a tisztifőorvos.

Kitért arra is, hogy fertőződések emelkedésének ellenére nem következett be robbanásszerű terjedés, ez nagyban köszönhető annak, hogy az emberek otthon ülnek, betartják a korlátozást, és arra kért mindenkit, hogy ez így is maradjon. Szólt arról is, hogy az emberek a jó idő ellenére ne tömörüljenek, a szabad levegőn is terjed a vírus, csak nem annyira, mint zárt térben.

A magánlaborok eredményeit nem számolják bele a hivatalos statisztikába

A koronavírus-tesztek kapcsán Müller arról beszélt, sokféle kering most a világban, a zömük bevizsgálatlan. A Nemzeti Népegészségügyi Központban és a laborokban lévő tesztek a vírus jelenlétét mutatják ki. Ehhez az kell, hogy már kellő számú vírus legyen jelen az orr- és garatmintában. A betegség lappangása átlag 5-6 nap, maximum 14 nap, a vizsgálat az aktuális állapotról ad információt, de azt nem tudni, hogy például másnap mi lesz az állapot – fogalmazott a szakember.

A másik teszt egy, már megfertőződött, vagy a betegségen átesett betegnél mutatja ki a koronavírussal szembeni ellenanyagot, magyarán hogy az egyén megkapta már a betegséget, de átesett rajta. Müller Cecília szerint nincs az a teszt, mely a járvány terjedését befolyásolja.

„Hogy végzünk-e tesztet, orvosszakmai kérdés, vizsgálatokat csak orvosi javaslatra lehet végezni. Aki észleli magán a tüneteket, vagy felmerül a gyanú, hogy fertőzöttel érintkezett, hívja fel a háziorvosát”

– mondta. A laborvizsgálat hamis biztonságérzetet kelthet abban, aki kapott egy negatív eredményt, mivel holnap pozitív lehet a teszt. Kérdésre válaszolva elmondta, a magánlaborokban végeztetett koronavírus-tesztek eredményeit nem számítják bele a hivatalos statisztikákba.

Kézmosás és Skype-olás mindenek felett

A tisztifőorvos gyakorlati tanácsokkal is szolgált. Az idősek továbbra maradjanak otthon, mivel kockázati csoportnak számítanak. A fizikai teher mellett lelki teher is, hogy valakinek egyedül kell lennie otthon, beszélgessünk velük többet, akár Skype-on. Készítsünk bevásárlólistát, tudatosan vásároljunk, ne bolyongjunk. Azt a csomagolt árut vegyük el a polcról, ami tiszta, ne fogdossunk végig mindent, válasszuk ki szemmel, majd tegyük a kosarunkba. Csomagolatlan áruknál használjuk a lapátot, csipeszt, figyeljünk a szavatossági időre, tartsuk a többi vásárlótól az 1-2 méteres távolságot, figyeljünk a pénztárosokra. Kártyával fizessünk, hazaérve rögtön mossunk kezet. Áruátadásnál ne időzzünk sokat az idősnél, a szatyrot, amiben jött az áru, azt nem árt lemosni, fertőtleníteni – mondta.

660-szor intézkedtek a rendőrök

Az állampolgárok többsége megértette a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet, de már 739 esetben kellett a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: 660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult, 15 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot kellett kiszabniuk. Kérdésre válaszolva elmondta: az operatív törzs álláspontja szerint nincs szükség az időkorlát módosítására – például a piacok esetében –, és kérik az embereket, hogy a megváltozott szabályokhoz igazítsák beszerzéseiket.

Szólt arról is, hogy a rendőrség folytatja a több mint 9 ezer elrendelt hatósági házi karantén ellenőrzését, ezt már több mint 57 ezerszer megtették. A lakosság jelentős része megértette az operatív törzs kérését a hatósági házi karantén betartásáról, azonban már 163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni a hatósági házi karantént megszegőkkel, 97 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 14 esetben pedig figyelmeztettek.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt