Változik az érintéses bankkártyás fizetés összeghatára is a koronavírus miatt

A Pénzügyminisztérium keddi közlése szerint a mostani ötezerről tizenötezer forintra emelkedik a PIN-kód nélkül is engedélyezett, érintéses kártyás vásárlások összeghatára április 15-től, hogy ezzel is azt segítsék: minél kevesebbszer kelljen ujjal megérinteni a bankkártya-terminálokat.

 

A közlemény szerint a vírus elleni küzdelem része többek között a készpénzmentes fizetés arányának jelentős növelése, a fizikai kapcsolatok minimalizálása a fizetések során. Ezért emelik háromszorosára a pay passos fizetések értékhatárát.

Megjegyzik, a PIN-kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni, amivel az biztosítható, hogy egy ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni. Így a POS terminál 5 PIN-kód nélküli vásárlás után a hatodik vásárlásnál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a kódot, vagy akkor, ha PIN kód nélkül annyit vásároltunk egymás után, hogy annak értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget.

Ezen túlmenően higiéniai szempontból, a járvány elleni védekezés érdekében jó megoldás lehet az okostelefonnal, vagy okosórával való fizetés, ahol a rendszer egyáltalán nem kéri a PIN-kódot és így a terminált sem kell fizikailag megérinteni.

Kapcsolódó hírek