Szlovákiában bezárják az iskolákat, lezárják a nemzetközi repülőtereket

Szlovákiában március 12-éig 16 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ugyanannyit, mint Magyarországon, mégis jóval szigorúbb lépéseket vezetnek be: a jövő hétfőtől minden oktatási és nevelési intézményt legalább két hétre bezárnak és lezárják az ország nemzetközi repülőtereit is – jelentette be Peter Pellegrini szlovák kormányfő csütörtökön a központi válságstáb ülése után.

A pozsonyi kormány döntése alapján csütörtökön reggel hat órától Szlovákia egész területén rendkívüli helyzet van hatályban.

Peter Pellegrini azt is bejelentette, hogy az iskolák, az óvodák és a repülőterek bezárásán kívül,

leállítják a személyforgalmat bonyolító nemzetközi vasúti és autóbuszközlekedést.

Ezen felül péntek reggel hét órától ellenőrzéseket vezettek be az ország összes határátkelőjénél, kivéve a lengyel határt – számolt be ezek részleteiről a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az országba csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Ugyancsak korlátozások várnak a Szlovákiába külföldről hazatérő szlovák állampolgárokra, őket 14 napos házi karanténnak vetik alá. Bezárják a fürdőket, az üdülőközpontokat, a síközpontokat, a szórakozóhelyeket, diszkókat és hasonló létesítményeket.

A nagy bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak illetve a drogériák üzemelnek majd. Az éttermek és a szállodák azonban nyitva maradhatnak. Az oktatási intézmények bezárásából fakadóan a középiskolákban márciusra tervezett érettségi vizsgákat is elhalasztják.

Közben az országban csütörtökön hat új esettel – csakúgy, mint Magyarországon – már tizenhatra emelkedett azoknak a száma, akiknél kimutatták a Covid-19 vírusfertőzést. Az összes új fertőzött személy Pozsonyban tartózkodik, többségük a már korábban diagnosztizált fertőzöttekkel került kapcsolatba, de vannak köztük olyanok is, akik az Egyesült Államokból tértek haza.

Kapcsolódó hírek