Meghosszabbította a kormány a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”

Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében a kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, külön tekintettel a Törökország felől elindult migránsáradatra, annak biztonsági és járványügyi kockázatára – magyarázta a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök este az MTI-nek.

Közleményük szerint az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben.

„Komoly és veszélyes a mostani migrációs helyzet Magyarországra nézve is”

– mesélték, hozzátéve: Törökország felől tömegek indultak el Európa belseje felé. A balkáni migrációs útvonalon akár több százezres migránsáradat állhat össze és a magyar határnál a 2015-ös röszkei zavargásnál is súlyosabb helyzet állhat elő – riogatnak.

A kormány ezért folyamatosan figyelemmel követi a helyzetet és megerősíti a határvédelmet, és ehhez a válsághelyzet meghosszabbítására is szükség van. Ez az intézkedés speciális jogosítványokat ad az állami, rendvédelmi szervek kezébe. „Így garantálható, hogy továbbra is a lehető leghatékonyabban tudjunk fellépni az illegális bevándorlókkal szemben a határnál és akár Magyarország teljes területén” – fogalmazott közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Az Orbán-kormány rendelete alapján Magyarországon 2016 márciusa óta folyamatosan „válsághelyzet van”, azóta újra és újra meghosszabbítják az intézkedést, noha migránsok eddig többnyire a kormány letelepedési kötvényeinek hatására érkeztek az országba.

Kapcsolódó hírek