Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Orbán: anyagi gátja nem lesz a koronavírus elleni küzdelemnek

Orbán Viktor miniszterelnök (k) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2020. március 5-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2020. március 5-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Legkésőbb kedden születik döntés arról, megtartják-e a március 15-ei nemzeti ünnepen a központi ünnepséget – közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón.

Ha az európai helyzet romlik, akkor kedden lemondják a központi ünnepséget, ha viszont úgy látják, hogy erre nincs szükség, akkor nem – tudatta a kormányfő. Más rendezvények esetében egyelőre a szervezőkre bízzák, hogy megtartják-e az adott eseményt vagy sem. Ha azonban a helyzet súlyosbodik, akkor az operatív törzs tud rendezvényeket betiltó döntéseket is hozni – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is magyarázott, hogy „nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első”, hangsúlyozva:

a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz Magyarországon.

Magyarországon szinte mindenki bízik az orvosokban, ápolókban, a közegészségügyi szakemberek tekintélye magas – mondta Orbán, aki a politikai pártoktól ugyanakkor önmérsékletet kért, az emberektől pedig együttműködést; azt kérte, legyenek megértők, ha azt tapasztalják, hogy a vírus elleni küzdelem kényelmetlenséggel is jár. Most a józan ész diktálja a szabályokat – magyarázta, némileg ellentmondva annak az új kormányzati kommunikációs iránynak, mely a józan észt nélkülözve próbálja a migrációval összemosni a koronavírus-járványt.

A kormányfő arról is beszélt, a magyarországi védekezés a koronavírus ellen most az egyedi esetekre összpontosít. Egyedi fertőzésekről akkor van szó, amikor gócpont még nincs. Csoportos esetekről lehet beszélni, amikor gócpontok vannak, továbbá a legrosszabb, amikor tömegessé válnak az esetek. A cél, hogy csak egyedi esetek legyenek – magyarázta.

Orbán Viktor kitért rá: az emberek biztonságérzete meggyengült, és csak akkor áll helyre, ha lesz vakcina a betegség megfékezésére és az elérhető lesz mindenkinek.

Kapcsolódó friss hírek

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat

Benyújtotta a PedoFidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot