Pusztít a viharos szél, kórházra dőlt egy fa Budapesten

Sokfelé ad munkát a tűzoltóknak a viharos szél, hétfő délig országszerte mintegy 140 riasztásuk volt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A hidegfront viharos széllel érte el az országot, az Időkép azt írta, több magaslati szélmérőjük is 100 km/óra fölötti lökést rögzített. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes adatai alapján a mai napra vonatkozó fővárosi szélrekord is megdőlt,

hajnalban a János-hegyen 128 km/órát mértek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról számolt be, hogy a legtöbb hívást Budapesten és Pest megyében kapták. Jellemzően leszakadt faágak, kidőlt fák, ledőlt kémények okoztak gondot, de több épületben is károkat okozott a szél.

A fővárosi Uzsoki kórház egyik épületére rádőlt egy fa, de senki sem sérült meg. A VIII. kerületben az Alföldi utcában egy közintézmény tetejét mintegy 100 négyzetméteren bontotta meg a szél.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Budapesten több mint negyven helyszínre riasztották a tűzoltókat. Jellemzően útra dőlt fák, leszakadt, többmázsás faágak, megrongálódott háztetők és utcára hulló cserepek miatt kértek a tűzoltók segítségét.

A II. kerületben, a Pasaréti úton egy hatvan centiméter átmérőjű, húsz méter magas fa dőlt egy ház falának, szintén fát döntött ki a szél a Labanc úton. A tűzoltók mindkét helyszínen láncfűrésszel darabolták fel a többmázsás fákat. A III. kerületi Kiskorona utcában egy öles faágat szakított le a szél, a lezuhant faág egy autót is megrongált.

A XIII. kerületben a Kassák Lajos utcában egy kéményseprőlétrát sodort le a szél egy háztetőről. A VIII. kerületi Fiumei úton mintegy száz négyzetméteren bontotta meg a szél az egyik épület tetejét, a lógó lemezeket a fővárosi tűzoltók rögzítették. A XVIII. kerületben egy leszakadt vezeték miatt riasztották a budapesti tűzoltókat, míg a IX. kerületi Gubacsi úton egy harminc négyzetméteres tetőt borító bádoglemezt kellett biztonságosan rögzíteniük.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében azt írta: hétfőn a néhol még erős szél estére mindenütt mérséklődik, majd éjszakától ismét megélénkül, néhol meg is erősödik. Keddre egyelőre nem adtak ki figyelmeztetést, szerdára viszont már igen: akkor zivatarok pattanhatnak ki az ország déli sávjában.

Kapcsolódó hírek