Bipoláris és alkoholista a férfi, aki minden előzmény nélkül gyilkolt a hétvégén Budapesten

A bíróság letartóztatta azt a 26 éves brit-amerikai állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölt egy francia férfit Budapesten. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a férfi – aki magyar állampolgársággal is rendelkezik – azt állítja, hogy bipoláris zavarban szenved.

Mint ismert, a brit-amerikai férfi február 8-án, a kora reggeli órákban az V. kerületi Ferenczy István utcában – minden előzmény nélkül – egy késsel mellkason szúrt egy francia férfit, aki emiatt életét vesztette. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a támadót gyanúsítottként hallgatta ki, majd letartóztatták.

Fővárosi Törvényszék friss közlése szerint a férfi amerikai-brit-magyar állampolgár, de Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik. A bűncselekmény helyszínét elhagyta. A bíróság úgy értékelt, a gyanúsított kényszerintézkedés hiányában a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne.

A gyanúsított büntetlen előéletű, azonban a vallomása, a nyomozás adatai, valamint a cselekmény céltalan jellege és előzménynélkülisége alapján feltehető, hogy a terhelt indokolatlan agressziója mögött kóros elmeállapot állhat fenn – írták. A férfi – elmondása szerint –

bipoláris zavarban szenved és az Egyesült Államokban alkoholfüggősége miatt kezelik.

Figyelemmel minderre a bíróság szerint fennáll a bűnismétlés veszélye.

A bíróság a végzésben kifejtette, hogy szakértői vélemény hiányában jelenleg nincs lehetőség az előzetes kényszergyógykezelés elrendelésére, és olyan dokumentum sem áll a bíróság rendelkezésére, amely alapján következtetni lehetne arra, hogy a gyanúsított elmeállapota, pszichés betegsége feltétlenül indokolja az orvosi kezelést, azaz az IMEI-ben (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet) történő elhelyezést – áll a törvényszéki közleményben.

Kapcsolódó hírek