Koronavírus: több magyar egyetem is felkészíti hallgatóit a fertőzésre

Több magyar egyetem is felhívással élt hallgatóik és munkatársaik felé a kínai koronavírus kapcsán, mely a legfrissebb információk szerint közel 8000 embert fertőzött meg az 1,4 milliárd lakosú országban, a betegséget pedig már Európában – Németországban, Franciaországban és Finnországban – is kimutatták.

Az Index csütörtökön arról írt, hogy több magyar egyetem is figyelmeztetést adott ki a járvány kapcsán.

A Debreceni Egyetem arra kérte a fertőzött országokból származó több mint ötszáz hallgatóját, hogy ne utazzanak haza. Akik mégis voltak már otthon, azoknak felmérik az állapotukat, és azt is megnézik, hogy kikkel érintkeztek. Az egyetem klinikai központja felkészült a fertőzött betegek fogadására is, lázkapukat fognak felállítani, mely segítségével szűrni tudják majd a lázasan érkezőket.

A Semmelweis Egyetem és az ELTE is figyelemfelhívással élt hallgatói felé, hangsúlyozva, a vírus lappangási ideje két hét, és mindenki fordítson kiemelt figyelmet a higiéniára. Az ELTE tippeket is adott, miszerint

  • gyakran kell kezet mosni;
  • kerülni kell a betegekkel való kapcsolatot;
  • betegen kerülni kell a közösséget;
  • tömegközlekedés után oktatási épületbe, szállásra betérve meleg, szappanos vízzel kell kezet és arcot mosni.

A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint a koronavírus a légutak mellett az emésztőrendszert is megfertőzheti, ezért fontos a rendszeres szappanos/alkoholos kézmosás, valamint az arcmaszk viselése a tömegben.

Kapcsolódó hírek