Kásler: Magyarország felkészült a koronavírusra

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón 2020. január 28-án.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón 2020. január 28-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására – mesélte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A miniszter megnyugtatott, a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg,

Magyarországon két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a területi szervek munkatársai is.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa elmondta: ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája, és a megbetegedés gyermekeknél nem jellemző.

A koronavírus közben egyre terjed a világban, már Németországban is felütötte a fejét. A gödi Samsung gyár rendkívüli intézkedést vezetett be: „karanténba helyezi” és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező dolgozóit.

Kapcsolódó hírek