Nem mertek bemenni a mentősök a csenyétei cigánytelepre, meghalt a beteg

Szomorú esetről számolt be Facebook-oldalán Kiss István, Csenyéte polgármestere. Kiss a közösségi oldalon közzétett videón arról beszél: péntek este ki kellett hívni a mentőket az ország legszegényebb településének romatelepére, mert egy férfi fürdés közben rosszul lett.

A kiérkező mentősök azonban a telep széléről addig nem mertek beljebb menni, amíg rendőri biztosítást nem kapnak.

Egy szemtanú beszámolója szerint 20-30 percet kellett várni a rendőrökre, de már túl késő volt. A szerencsétlenül járt férfit

a polgármester saját autójával vitte a mentőhöz, de ott már csak azt tudták megállapítani, hogy a beteg meghalt.

Kiss szerint ekkor már két mentőautó volt a helyszínen, és azt mondták neki, hogy nem tudták volna megmenteni a beteget.

Úgy tudni, nem ez volt az első hasonló eset a településen. Tavaly egy ötéves gyerek is meghalt a mentősök késlekedésének következtében – állítja a polgármester, aki azt ígérte, feljelentést tesz.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a Népszava kérdésére később azt közölte, az Encsi Rendőrkapitányság vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit, bűncselekmény elkövetésére vonatkozó adat információ nem merült fel. Hozzátette: a rendőrség munkatársai az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján haladéktalanul megjelentek a településen, ahol a helyszíni szemle megtartása mellett biztosították a mentőszolgálat munkatársainak a munkavégzését is.

Telefonon fenyegették a mentősöket

A hvg.hu utolérte Győrfi Pált is, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét, aki azt mondta, a mentősök saját biztonságukat veszélyeztették volna, ha nem várják meg a rendőri segítséget.

„A mentőket már telefonon keresztül szidalmazás, fenyegetés érte (az elhangzottakat hangfelvétel dokumentálja), ezért a helyszínre küldött bajtársainknak a biztonságos betegellátás érdekében rendőri segítséget, védelmet kértünk”

– mondta a szóvivő, hozzátéve: a hátrányos megkülönböztetés vádját visszautasítják.

Kapcsolódó hírek