Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Jól jártak, akik magánnyugdíjpénztári tagok maradtak

Kilenc év alatt megduplázták pénzüket, akik nem hallgattak a fenyegetésre.

Jól jártak azok a magánnyugdíjpénztári tagok, akik nem engedtek a kormány zsarolásának, és 2011-ben a maradás mellett döntöttek – írja az Azénpénzem.hu.

A lap számításai szerint a 100 ezer pénztártag döntő többsége 9 év alatt közel megduplázta a nyugdíj-megtakarítását. Így, ha valakinek akkor 1 millió forint volt a számláján, az mára 1,86 millió és 2,02 millió forint közötti összegre hízott. Megjegyzik, 2010 óta a kumulált infláció 21 százalék volt, ezt levonva is

600-700 ezer forint körüli reálhozamot könyvelhetett el, aki maradt magánnyugdíjpénztári tag.

Bár a kormány akkor azzal fenyegette meg a maradókat, hogy nem kapnak majd állami nyugdíjat, végül ez nem így lett. Jogszabály alapján a 2010. szeptember 30. utáni biztosítotti időszaktól a magánnyugdíjpénztári tagoknak is a tb-rendszerből jár a nyugdíj 100 százaléka – a megelőző időszakra pedig a nyugdíj 25 százaléka a magánnyugdíjpénztárból, 75 százaléka pedig a tb-től érkezik majd.

Az RTL Klub szembesítette a tényekkel Hollik Istvánt, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatóját, aki annyival intézte el a kormánya korábbi blöffjét:

„változott a piac”.

Hollik szerint a 2008-as világválság idején valóban volt piaci kockázat. Bár mindenkit bátorítanak az öngondoskodásra, az államnak tekintettel kell lennie arra, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntartható legyen – magyarázta utólag.

A fideszes állításával ellentétben azonban a magánnyugdíj semmivel sem volt kockázatosabb az államinál, a valóban óriási 2008-as veszteségeiket egy év alatt ledolgozták a kasszák, többségük lényegében alapítása óta reálhozamot tud felmutatni, és az akkori kormánypropaganda hergelése sem volt igaz, hogy eltűntek volna befizetések a magánnyugdíjpénztáraknál.