Orbán Viktor elutazik

Andrej Babis cseh kormányfő meghívására Orbán Viktor is részt vesz a felújított prágai Állami Opera ünnepélyes megnyitóján vasárnap este – közölte Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke. Hozzátette: a kétfelvonásos gálakoncert előtt Andrej Babis és Orbán Viktor közösen

megtekintik az épületet.

Az Azonnali egy cseh napilapot szemlézve egyébként azt írja, sokan visszautasították a meghívást: a magasabb rangú politikusok közül Angela Merkel német kancellár, Peter Pellegrini szlovák, valamint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sem lesz ott az eseményen.

A Prága központjában, a Szent Vencel-lovasszobor közelében, a cseh Nemzeti Múzeum és a főpályaudvar között álló épület felújítását és a berendezések korszerűsítését 2017 tavaszán kezdték el. Az Állami Opera társulatai az elmúlt év végén költöztek vissza az épületbe. Az ünnepi zenei műsor Alice Nellis rendezésében megismerteti a nézőkkel az épületben működő négy társulat történetét.

Az operaház közleménye szerint az épület neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapta eredeti, tehát a színház megnyitása utáni arculatát. A nézőtéren 1016 személy foglalhat helyet. Minden bársonyszéken lehetőség lesz arra, hogy a néző világnyelveken feliratozva is követhesse a színpadi történéseket.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet.

Kapcsolódó hírek